IT's Tech Time!

10 motive pentru care PC-urile Windows „crapă”

Din experiența proprie, cauzele principale ale defectării unui calculator pot fi adunate într-o listă destul de scurtă, pe care ți-o prezint în acest articol.

PC-urile (sau calculatoarele, cum preferi), sunt niște mașinării imperfecte care, din păcate, se defectează din când în când. Din experiența proprie, cauzele principale ale defectării unui calculator pot fi adunate într-o listă destul de scurtă, pe care ți-o prezint în acest articol.

 Acest articol este destinat începătorilor în ale calculatoarelor.

Dacă te încadrezi între cei care nu știu prea multe despre cum este construit sau cum funcționează un calculator, odată ce ai citit acest articol, după ce ai verificat câteva lucruri simple, vei putea deduce cu aproximație destul de bună ce probleme are sistemul tău.

1. Memorie RAM defectă sau probleme cu placa de bază

De cele mai multe ori când un PC „crapă” și ajunge la ecranul albastru avem de-a face fie cu memorie RAM cu probleme, fie cu o placă de bază defectă, fie cu ambele. Dacă ecranul albastru menționează Fatal Exception Error, este foarte probabil să fie vorba despre modulele RAM. În acest caz, cea mai simplă metodă de testare este înlocuirea pe rând a modulelor RAM cu altele, despre care știi că sunt perfect funcționale. Dacă și cu acestea apare aceeași problemă, e timpul să-ți muți atenția spre placa de bază, mai ales dacă ai un desktop. La un laptop o placă de bază nouă înseamnă mai degrabă un laptop nou, și de cele mai multe ori este mai bine să iei o asemenea decizie.

Testarea memoriei se mai poate poate face și cu un mic utilitar de diagnoză gratuit: Memtest86 sau cu alt software oferit de producătorul plăcii de bază sau al PC-ului.

2. Setări incorecte în BIOS / UEFI

Orice placă de bază pornește din fabrică gata având BIOS-ul / UEFI preconfigurat măcar parțial pentru stabilitatea sistemului. Dar de la fabrică până la utilizatorul final pot interveni, printre alții, producătorul de echipamente, tehnicienii care asamblează sisteme sau chiar retailerii. De aceea, dacă ai probleme cu sistemul, întră în UEFI/BIOS și încearcă să folosești setarea care readuce configurația implicită (default sau factory settings).

O altă situație în care setările BIOS / UEFI pot să se schimbe este accea în care bateria special dedicată BIOS-ului este scoasă din locaș sau se descarcă în totalitate. În acest caz, BIOS-ul revine de obicei la setările de bază, ceea ce înseamnă că anumite setări trebuie corectate sau restabilite.

3. Discul este plin sau defect

Înainte de a te gândi la lucruri mai complicate când ai probleme cu PC-ul, verifică spațiul disponibil de pe unitatea de disc sau partiția unde este instalat Windows. Folosește utilitarul Windows de curățare a discului pentru a elimina fișierele inutile sau directorul Windows.old, în cazul în care ai făcut recent un upgrade al sistemului de operare.

Dacă PC-ul nu mai încarcă Windows și știi sigur că setările BIOS/UEFI sunt corecte, este destul de probabil ca hard discul sau SSD-ul din sistem să aibă probleme. Asta înseamnă că e bine să faci cât mai repede o verificare cu utilitarul inclus în Windows copie de siguranță a fișierelor tale de pe acel disc și să treci la înlocuirea lui cu unul nou.

4. Registry corupt

Registry-ul este baza de date cu setările Windows și ale programelor x86-64 instalate pe un sistem. La coruperea Registry-ului se poate ajunge pe mai multe căi, cum ar fi importul de date necorespunzătoare (fișiere .reg neverificate) sau prin editarea cu greșeli de sintaxă sau ștergerea din neatenție a valorilor din Registry. Și ar mai fi o posibilitate de corupere a registrului Windows: o eroare logică sau un posibil defect al discului / SSD-ului pe care se află Registry-ul (vezi partea finală de la punctul 3).

Dacă te regăsești în această situație, poți descărca un utilitar de reparat Registry-ul, cum ar fi CCleaner și poți încerca un scan. Desigur, dacă PC-ul mai pornește, măcar în Safe Mode. Cu toate acestea, trebuie să ții minte că utilitarul Registry folositnu face altceva decât să șteargă

5. Drivere corupte sau incompatibile

Driverele Windows sunt programe-tampon cu un foarte important rol de comunicare între componentele hardware și sistemul de operare. Ele trimit comenzi către hardware de la sistemul de operare și informații de la hardware spre sistemul de operare.

Dacă driverele nu funcționează corect, cel mai des PC-urile vor „crăpa”, adică se vor opri brusc din funcționarea normală sau se vor opri de tot, de multe ori cu un celebru BSOD (Blue Screen of Death – Ecranul Albastru al Morții).

De obicei un BSOD cauzat de drivere va indica și numele driverului care a făcut sistemul să cedeze. În cel mai rău caz , Windows va „arunca” pe ecran un cod alfanumeric pentru eroarea de care s-a lovit, și îți mai rămâne altceva de făcut decât să cauți pe Internet semnificația acestui cod.

Dacă ai identificat driverul cu probleme, caută pe site-ul producătorului o versiune mai nouă (sau una mai veche, dacă știi deja că ai ultima versiune) și reinstalează driverul de la zero.  Adică dezinstalează-l din Device Manager și reinstalează-l folosind pachetul descărcat de la producător.

6.  Conflicte hardware

O problemă tipică pentru calculatoare este aceea că resursele de memorie aflate la dispoziția componentelor hardware sunt limitate. Uneori este foarte posibil ca două componente hardware să se „bată” pe aceleași resurse și astfel sistemul să se blocheze sau să „crape” din senin.

Pentru a verifica existența unui asemenea conflict, deschide Device Manager / Gestionarul de dispozitive și caută componente care au o insignă rotundă sau triunghiulară galbenă cu semnul exclamării înauntru. Dacă ai găsit așa ceva, cere ajutor mai jos la comentarii. De regulă este o problemă de drivere sau de setări din BIOS/UEFI.

7. Viruși

Logic, și virușii sunt probleme software, mai precis probleme cauzate de software malițios. Amploarea acestui tip de problemă merge de multe ori foarte departe, iar manifestările sunt care de care mai diverse.

Cel mai serios aspect al infectării unui PC ține de afectarea securității informațiilor și identității personale. Chiar și o „simplă” infecție poate șterge fișiere importante de pe sistem sau poate instala un keylogger de exemplu, care va spiona tot ce tastezi, inclusiv codurile cărților de credit, etc.

Atunci când sesizezi erori frecvente/ciudate care apar din senin, multe pop-up-uri, sau când PC-ul „crapă” din senin deși ai driverele și setările BIOS/UEFI la zi, este foarte posibil ca sistemul să fie infectat.

În acest caz, scanează-l cu un antivirus cunoscut și încearcă să elimini tot ce se detectează. Dacă dezinfectarea nu reușește, este destul de probabil că va fi nevoie de reinstalarea sistemului de operare, cu formatarea discului unde Windows este instalat acum.

8. Supraîncălzire

Supraîncălzirea unui sistem va duce la defectarea sau la distrugerea a diverse piese și componente hardware, inclusiv a bateriilor în cazul laptopurilor. De regulă sistemele protejate automat împotriva supraîncălzirii se vor opri de la sine, pentru a preveni distrugerea componentelor.

Este foarte important să verifici dacă ventilatoarele funcționează și dacă ele își fac treaba. Apoi trebuie văzut ca fantele și orificiile de aerisire să fie deschise și nu acoperite sau înfundate de praf.

În egală măsură trebuie să verifici periodic starea radiatoarelor și a pastei termoconductoare dintre radiatoare și componentele hardware care au nevoie de disiparea căldurii pe care o degajă.

În timp ce demontarea capacului unui desktop pentru a face curat în interior este cât se poate de simplă, în cazul unui laptop este mai bine să apelezi la un service autorizat.

9. Sursa de alimentare defectă

O tensiune de alimentare mai mare sau șocurile de tensiune din rețeaua electrică a clădirii unde te afli pot duce mai devreme sau mai târziu la defectarea surselor de alimentare sau a încărcătoarelor pentru PC-uri și alte device-uri.

Aceasta va fi urmată de supraîncălziri și/sau de defectarea totală a diverselor componente din PC-uri sau din alte aparate. Dacă sursa de alimentare a PC-ului sau laptopului este defectă, te poți aștepta la diferite probleme pe sistem, inclusiv la blocări sau opriri din senin. Acesta este cel mai fericit caz, pentru că se poate întâmpla să se ardă componente hardware importante.

În lumina celor de mai sus este bine să verifici periodic valoarea tensiunii nominale la prize și temperaturile din carcasele PC-urilor și laptop-urilor, care pot semnala necesitatea înlocuirii surselor de alimentare.

10. Probleme software

În ultimii ani este din ce în ce mai puțin probabil (dar nu imposibil) ca problemele software să fie atât de severe încât PC-urile să se blocheze sau să se oprească din senin. Problemele software tipice țin de programe proiectate defectuos care încearcă să acceseze zone de memorie rezervate exclusiv pentru sistemul de operare sau pentru drivere.

Care sunt problemele PC cu care te-ai confruntat cel mai des?

Cosmin

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.

Lasă un răspuns

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

NEWSLETTER

Înscrie-te și primești cele mai noi articole prin email.

Abonarea a reușit! Mulțumim!