IT's Tech Time!

Aproape totul despre Microsoft Windows 10 Event de azi

Află unde și de la ce oră poți vedea evenimentul Windows 10 organizat azi de Microsoft. Îți spunem și la ce ne așteptăm noi, vrem și părerile tale.

Microsoft susține astăzi un (de acum tradițional) eveniment media – Microsoft Windows 10 Event – la care este foarte probabil să anunțe câteva produse noi și să vorbească despre ce urmează pentru sistemul de operare și ecosistemul Windows 10.

Când începe și unde pot urmări Microsoft Windows 10 Event?

Evenimentul se desfășoară astăzi la New York, de la ora locală 10, respectiv de la ora 17, ora României și poate fi urmărit live pe Internet pe această pagină specială de pe site-ul Microsoft.

La ce să ne așteptăm de la acest eveniment?

Așa cum spune și titlul, avem de-a face cu un eveniment despre Windows 10. Implicit, este de așteptat ca Microsoft să vorbească despre viitorul sistemului de operare pentru lunile viitoare și mai este posibil să fie prezentat un nou PC realizat de Microsoft, care este posibil să se numească Surface Studio. Tot acum – deși nu sunt indicii în acest sens – credem că ar fi un moment foarte potrivit pentru ca Microsoft să se lanseze în zona AI pentru smart home.

Noutăți despre Redstone

Nu mai este un secret deja, Redstone 2 este așteptat în martie, iar participanții la programul Windows Insider au deja ocazia de a testa caracteristici noi. Tot anul viitor, cel mai probabil în vară, însă, vom avea încă un update major pentru Windows 10, Redstone 3. Este puțin cam devreme să aflăm despre Redstone 3, dar în Redstone 2 ar fi de așteptat să vedem caracteristici cum ar fi:

 • Office Hub – un centru Office în Start, similar cu experiența Cortana, cu comenzi rapide pentru aplicațiile Office și cu secțiuni pentru e-mail, calendar și documente recente.
  Credit Imagine: windowscentral.com
  Credit Imagine: windowscentral.com
 • HoloShell (în build-urile Windows 10 recente s-au descoperit unele elemente funcționale legate de HoloLens)
 • UWP File Explorer

Sigur, mai este loc și de alte surprize, dar acestea sunt principalele noutăți anticipate de blogosfera Microsoft.

Surface All In One – posibil Surface Studio

S-o spunem din start: nu cred că vom vedea un telefon nou de la Microsoft astăzi. Ar fi o surpriză prea mare să se întâmple asta, dar nu există nici măcar zvonuri legate de așa ceva. Personal nu cred că vom mai vedea telefoane de la Microsoft prea curând, dacă vom mai vedea vreodată. După ce ne-am întrebat destul de multă vreme dacă Microsoft va lansa un Surface Book 2 sau un Surface Pro 5 ori un Surface 4 (fără Pro) și mai toată lumea spune că nu, au venit întrebările despre un posibil refresh hardware pentru Surface Book și Surface Pro 4, care ar urma să primească procesoare de ultimă generație de la Intel. Personal nu cred că vom vedea nici așa ceva. Cam mulți de nu, ce spuneți? Primele zvonuri despre un nou model de PC de la Microsoft pe care l-am putea vedea anul acesta vorbeau despre un device Surface All-in-One care ar fi urmat să vină cu două sau trei dimensiuni diferite ale ecranului (21 și 24 sau 27 inch). În ultima vreme s-a vorbit însă tot mai mult despre un sistem all-in-one pe care Microsoft ar putea să îl lanseze azi. Mary Jo Foley spune că numele de cod pentru device ar fi Cardinal, și că el ar fi gândit ca un produs care ar putea transforma biroul într-un studio. Device-ul poate fi văzut ca versiunea consumer a Surface Hub, deși în ultima vreme sunt foarte, foarte pesimist și neîncrezător când văd cuvintele Microsoft și Consumer unul lângă altul. Un patent înregistrat de Microsoft la începutul anului 2016 vizează un PC modular care ar arăta cam așa:

Patent Surface AIO - credit imagine - windowscentral.com
Patent Surface AIO – credit imagine – windowscentral.com
Display-ul acestui device ar putea fi detașabil. El ar putea avea o diagonală de 27 de inch (posibil și 21 sau 24),  rezoluție 4k și suport pentru inking. Tom Warren sugereazăacest PC ar putea avea o placă video GTX-1080, ceea ce ar transforma device-ul într-unul ideal pentru gaming. Un asemenea chipset video ar face device-ul compatibil VR (realitate virtuală) și AR (realitate augmentată), care se leagă de predicțiile despre HoloShell despre care aminteam mai sus.

Periferice noi

Vorbim aici despre o tastatură și un mouse care și-ar putea face apariția, și care au fost văzute pe site-ul FCC:

Noi periferice Surface 2016
Noi periferice Surface 2016
Ambele ar urma să se conecteze via Bluetooth, iar despre mouse mai știm că are nevoie de două baterii, care ar „duce” device-ul timp de un an. Se presupune că vor fi numite Designer Keyboard și respectiv Designer Mouse și sunt gri, o nuanță similară cu gri-ul Surface.

HomeHub – va intra oare acum Microsoft în jocul Intelligent Home?

Nu cred că se mai pune problema dacă, ci doar când anume va intra Microsoft în hora pornită de Amazon cu Echo. Microsoft nu își poate permite să rateze această zonă, mai ales că stă bine la capitolul Machine Learning, AI, infrastructură cloud și are atu-ul perfect: Cortana.

Amazon Echo - credit imagine: Forbes.com
Amazon Echo – credit imagine: Forbes.com
Mă gândesc, cum spuneam, însă, cu pesimism la consumer end când spun Microsoft. Asemenea device-uri au fost introduse în casele oamenilor deja de Amazon și de Google, iar acum mă gândesc la ceva foarte ciudat care ar putea veni de la Microsoft: smart Office cu un device similar. Chiar dacă ar fi o idee foarte bună și originală, în același timp ar duce noua ”obsesie” a Microsoft pentru business și Enterprise în detrimentul consumerilor pe o culme puerilă.

Recapitulare – nu, da și nu, poate

NU

 • Surface Phone sau alt telefon Microsoft
 • Surface Pro 5
 • Surface Book 2
 • Band 3
 • Xbox nou

DA ȘI NU

 • refresh Kaby Lake pentru Surface Pro 4 și Surface Book

POATE

 • Surface Studio
 • Noile periferice
 • ”Ceva” pe zona Smart Home (sau Smart Office)
 • Ceva legat de zona AR -VR (HoloLens)

Ce a adus nou evenimentul? Haideți să comentăm împreună!

Am încercat să surprindem mai tot ce a fost interesant și important în acest articol: https://techtime.ro/featured/evenimente/ce-a-adus-nou-microsoftevent  

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.

Întrebări, idei și comentarii

Te rog să Intră în cont pentru a posta
avatar
1000
  Aboneză-te  
Anunță-mă când sunt comentarii noi