IT's Tech Time!

Caracteristici Windows 10 Creators Update – noutăți Windows Update

Utilizatorii Windows 10 au cerut -printre altele – un control mai bun asupra actualizărilor prin Windows Update. Aflați ce modificări a făcut Microsoft pe baza acestui feedback.

Windows 10 Creators Update vine cu o listă bogată de îmbunătățiri și noutăți. Una dintre cele mai importante noutăți pentru profesioniștii IT și administratorii Windows este posibilitatea de a controla mai bine modul de instalare a actualizărilor prin Windows Update.

Pentru a accesa setările Windows Update în Windows 10 Creators Update, apăsați combinația de taste Windows + I, după care apăsați pe Update & security.

Care sunt cele mai importante schimbări Windows Update din Windows 10 Creators Update?

La accesarea secțiunii Update & security din Settings veți vedea ceva similar cu captura de ecran de mai jos:

Ca o primă noutate avem un indicator de stare pentru actualizările de sistem. Dacă acesta este verde, ca mai sus, sistemul este la zi. În caz contrar, este recomandat să căutăm actualizări apăsând butonul de dedesubt de indicator.

Cea mai importantă și cea mai cerută schimbare adusă Windows Update în Settings se găsește în secțiunea Advanced options / Opțiuni avansate. Aici veți observa titlul Choose when updates are installed / Alegeți când să se instaleze actualizări, sub care avem 4 opțiuni de configurare complet noi.

1. Prima, evidențiată cu chenarul roșu, se referă la ramura de actualizări în care dorim să ținem sistemul de operare, respectiv Current Branch / Ramura curentă sau Current Branch for Business / Ramura curentă pentru companii.

În funcție de opțiunea selectată, sistemul va primi, în primul caz, atât actualizări de caracteristici, cât și calitative (aici sunt incluse cele de securitate și patch-urile) în cadența cu care ele sunt livrate de Microsoft.

În al doilea caz, sistemul va primi constant doar actualizările calitative (așa cum au fost definite mai sus), iar actualizările de caracteristici se vor face potrivit politicilor companiei.

2. A doua posibilitate de configurare se referă la setarea unui interval minim la care se pot instala actualizări de caracteristici. Valorile pot fi între 0 și 365 de zile (un an):

3. Ce-a de-a treia posibilitate de configurare vizează numărul de zile între actualizările succesive de securitate și poate avea o valoare de la 0 la 30 de zile.

4. În fine, mai avem și un comutator care permite oprirea tuturor actualizărilor pentru un interval de 7 zile. La reluarea actualizărilor sistemul trebuie adus la zi înainte ca această opțiune de oprire temporară a Windows Update să poată fi folosită din nou.

Este important de reținut că că opțiunile de mai sus sunt disponibile începând cu ediția Windows 10 Creators Update Professional. Altfel spus, opțiunile de configurare de mai sus nu vor fi disponibile în Windows 10 Creators Update Home Edition.

Alte modificări aduse Windows Update în Creators Update

Tot acum, Microsoft a mărit intervalul Active Hours / Ore active pentru Windows 10 la 18 ore.

Această modificare reduce semnificativ probabilitatea repornirii automate a unui sistem într-un segment orar al zilei în care utilizatorii sunt activi sau au documente și fișiere în lucru pe calculatoare.

Și secțiunea Restart options din setările Windows Update permite o configurare suplimentară, anume activarea de notificări suplimentare cu privire la proximitatea instalării unor actualizări disponibile.

Astfel, administratorii de sisteme au posibilitatea de a activa sau dezactiva afișarea de avertismente cu privire la necesitatea de a instala update-uri importante sau de a reporni calculatorul.

Dacă opțiunea este activată, utilizatorul va fi înștiințat despre necesitatea repornirii sistemului, primind și opțiuni în acest sens, printr-o casetă de dialog:

După cum observați, variantele posibile sunt repornirea imediată, planificarea unei ore pentru repornire sau amânarea actualizării pentru trei zile.

Concluzii și idei despre modificările Windows Update din Creators Update

Prin introducerea opțiunilor flexibile de configurare a Windows Update, Microsoft vine în întâmpinarea feedback-ului pe care l-a primit de la utilizatori și de la profesioniștii IT din companii. Astfel, actualizările pot fi oprite complet temporar aproape oricând, pentru un interval de 7 zile. În aceeași manieră, ele pot fi amânate în funcție de tip: până la un an pentru cele care aduc noi funcționalități și până la 30 de zile în cazul celor calitative, care includ și actualizări de securitate.

Personal cred că flexibilitatea introdusă va ușura munca administratorilor de sisteme și va reduce semnificativ numărul de reporniri nedorite ale device-urilor cu Windows 10. În același timp însă, cred că este important de reținut că, așa cum spune și Microsoft, întrucât Windows 10 este un serviciu, actualizările trebuie considerate ca o parte normală a întreținerii sistemului de operare și trebuie făcute cât mai curând posibil de la lansarea acestora. Desigur, ținând cont de politicile administrative și de modalitățile concrete de utilizare pentru fiecare device în parte.

Cosmin

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.

Lasă un răspuns

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

NEWSLETTER

Înscrie-te și primești cele mai noi articole prin email.

Abonarea a reușit! Mulțumim!