IT's Tech Time!
01-The-Next-Big-Things

Câteva idei despre următorul pas în tehnologie

The Next Big Thing nu este nici Windows, nici Android, nici Lumia / Surface, nici Nexus / Pixel.

Dincolo de hardware nou și de sfârșitul seriei Nexus, evenimentul Google de luni a oferit un semnal important, care, în opinia mea, merită discutat și luat în calcul foarte serios de aici încolo. Am citit chiar înainte de cafea în această dimineață articolul Mobzine despre posibilele măsuri antitrust pe care Uniunea Europeană le-ar putea lua împotriva Google. Măsuri care vizează, printre altele – vedeți detaliile în articolul lui Ionuț Bălan – monopolul pe zona de căutare sau de obligativitatea impusă partenerilor OEM de a preinstala aplicațiile Google pe device-urile Android lansate. Am răspuns acolo cu un comentariu în care spuneam că Google ar face bine să cedeze pentru a nu pierde banii pe care i-ar putea folosi din plin pentru … The Next Big Thing. The Next Big Thing care nu mai este hardware. Nici Microsoft, nici Google nu mai au nevoie de hardware pentru bani. De aceea Microsoft poate renunța la hardware – vezi terminarea seriei Lumia sau, mai nou, a Microsoft Band – pentru a continua însă cu Windows 10 Mobile. Telefoanele Lumia și aparatele cu Windows 10 Mobile ale partenerilor, ca și Windows 10 Mobile sunt mai puțin importante ele însele în acest context, nefiind decât instrumente la care se poate recurge numai când este necesar și – foarte important – la care se poate reveni – dacă este necesar – în viitor. Vă invit să recitiți ceea ce anticipam în primăvara lui 2016 (în aprilie) pentru a înțelege și mai bine ce vreau să spun mai departe: https://techtime.ro/mobile/o-privire-asupra-windows-10-mobile-pentru-consumeri/ Foarte pe scurt, ce era important acolo și s-a limpezit acum sunt oprirea producției Lumia, cu asumarea pierderilor (vânzarea fabricilor și concedierile în masă) și trecerea treptată de la aplicații pentru ecosisteme la aplicații pentru care nu mai contează platforma.

Viitorul e pe platforma universală cloud. Ai servicii ? Ai aplicații în cloud pentru care nu contează platforma ? Dacă nu le ai, degeaba ai telefoane octa-core și aplicații primitive în ecosisteme unde dictează exigențele financiare ALE ALTORA. Nu se mai pune de mult timp problema cum să îi faci pe toți ceilalți să ruleze orice aplicații sau servicii exclusiv pe Windows, pe Windows Mobile, pe Android, pe Linux sau pe iOS ori Mac, etc. Asta e cea mai proastă socoteală pe care ai mai putea să o faci astăzi când vrei să vinzi ceva și vrei să mai ai și succes. Acum nu mai vinzi o platformă pe care vrei de fapt să îi momești pe ceilalți să vină cu aplicații și servicii după regulile tale. Acum, dacă nu ai un cloud în care să îți ruleze ORICE pe ORICE și la care să se cupleze și un străbunic cu radio cu galenă, doar să știe API-uri și ceva Xamarin NU EXIȘTI.

Și mai important, dincolo de aplicații, platforme și ecosisteme:

Lumea nu e făcută din Facebook, Candy Crush Saga, YouTube, SnapChat, Line, WhatsApp sau din Instagram și Periscope. Și lista de inutilități vitale unei categorii sociale importante este destul de lungă. OK, e nevoie și de pseudoserviciile astea infiltrate cât mai intim în intelectul indivizilor prin intermediul a ceea ce numim azi aplicații, rulate pe dispozitive limitate funcțional, numite telefoane sau dispozitive mobile inteligente. E nevoie pentru ca din banii culeși de la utilizatori, dar mai ales din datele culese de la aceștia, cei care stau în spatele acestor rețele sociale să își poată crea monopoluri de servicii cu care să-și asigure viitorul. Care nu va fi unul ușor. E prea târziu pentru Microsoft să mai stea să mai facă socoteli referitoare la ziua de azi sau la cea imediat următoare. De aceea nu mai contează că se duce Lumia și nici dacă mai vine sau nu Surface Phone.

Ei bine, acum nu mai e destul nici să ai orice care să ruleze pe orice. Pentru că … Google Assistant. Sau Cortana. Sau Alexa. Sau (poate ever) Siri. Ascultați ce spune Sundar Pichai, CEO Google: https://youtu.be/q4y0KOeXViI?t=133

When I look ahead at where computing is headed, it’s clear to me that we are evolving from a mobile-first [world] to an AI-first world.”

Acum Google a pus punctul pe I-ul din AI: versiunea corectă pentru viziunea mobile first cloud first cu care ne-a obișnuit Microsoft de ceva vreme este de fapt mobile first, AI first. Acesta este viitorul. Poate pentru Google, cu ajutorul monopolului Android, termenul mobile first mai poate merge înainte o vreme bazat pe acest sistem de operare și pe noile dispozitive Pixel, pe lângă toată armata de device-uri Android de pretutindeni, dar pentru Microsoft mobile first nu mai e nici hardware, nici Windows 10 Mobile, ci platforma universală, altfel spus mobilitatea platformei, nu a device-urilor mobile. Platforma Microsoft nu mai e … o platformă în sine, ci ceva pe care rulează orice altceva și în același timp ceva care rulează pe orice altceva. Pe zona AI remarcăm un concurent neimplicat până acum în războaiele OS clasice, anume Amazon. Amazon a intrat primul cu device-uri AI în casele oamenilor (mă refer la Alexa și la Echo), iar acum a venit și Google cu Home. Rămâne de văzut ce va face Microsoft în această direcție. Partea AI (Cortana Insights) există și se dezvoltă exponențial în fiecare zi, la fel și cloud-ul Microsoft, în care compania investește masiv ca infrastructură, cercetare și dezvoltare. Problema rămâne vehiculul prin care AI-ul Microsoft va ajunge la utilizatori. Pentru că momentan Windows 10 Mobile nu are o piață hardware, iar Microsoft nu a ieșit – cel puțin deocamdată – cu nici un device AI pivot în casele oamenilor. PC-urile nu sunt device-uri pivot potrivite, iar Cortana, deși poate rula pe Android și pe iOS nu prea are răspândire acolo momentan, ci doar pe PC-uri și tablete cu Windows. Ori aceste device-uri nu pot fi vehicule relevante pentru AI-ul Microsoft, care ar trebui să fie peste tot și măcar pe unele device-uri cu adevărat mobile. Sunt convins însă că nu va mai trece prea mult până când, intrând într-o încăpere, în loc să spunem Echo play some music sau OK Google what’s next vom putea spune: hey Cortana, what hapenned to Siri? Voi ce părere aveți despre această schimbare?

Cosmin

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.

Lasă un răspuns

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

NEWSLETTER

Înscrie-te și primești cele mai noi articole prin email.

Abonarea a reușit! Mulțumim!