Ce Este și La Ce Servește IoT (Internet Of Things) ?

Dacă ar fi să încercăm din prima o definiție a IoT, am putea spune că este o interacțiune între oameni și obiecte cu diverse funcționalități, din care rezultă un schimb de informații și cunoștințe, schimb care creează valori noi.

Altfel spus, Internet of Things (IoT) reprezintă interacțiunile dintre dispozitive inteligente unice interconectate prin infrastructura Internet actuală.

Ce e de așteptat de la IoT ?

De la IoT este de așteptat să ofere conectivitate și interacțiuni inteligente avansate între dispozitive, sisteme și servicii, dincolo de ceea ce este cunoscut azi ca machine-to-machine communications (M2M). IoT include o mare gamă de protocoluri, domenii și aplicații. Interconectarea acestor dispozitive înglobate (inclusiv a obiectelor inteligente) este de așteptat să aducă automatizare în aproape toate domeniile și să permită dezvoltarea de aplicații complexe.

Ce înseamnă de fapt obiecte inteligente ?

Dacă ne referim la obiecte în contextul IoT, putem include o gamă largă de dispozitive, cum ar fi – de exemplu – implanturi cardiace, chipuri implantate sau atașate animalelor, automobile care înglobează senzori, etc. Ele sunt deja în jurul fiecăruia dintre noi, iată câteva exemple tipice:  termostate inteligente, imprimante conectate via Wi-Fi, sisteme de automatizare a iluminatului, climatizării și așa mai departe.

Cât de importante sunt aceste obiecte inteligente și care sunt trendurile privind IoT ? De ce apare acest subiect în discuții tot mai mult în această perioadă ?

Răspunsul este simplu: suntem în punctul în care aceste tehnologii Internet of Things sunt dezvoltate și utilizate, implementate tot mai mult, inclusiv de companii în propriile infrastructuri și/sau planuri de afaceri. Potrivit studiilor companiei de consultanță Gartner, până în 2020 vor exista peste 26 de miliarde de device-uri Internet of Things, iar ABI Research ridică numărul la 30 de miliarde de dispozitive conectate fără fir la IoT în același interval. Conform unui alt studiu recent, efectuat de Pew Research Internet Project, 83 la sută dintre experții în tehnologie și dintre utilizatorii Internet avansați sunt de acord că Internet/Cloud of Things, compus din dispozitive înglobate sau wearable computing și din sistemele asociate vor fi tot mai răspândite și mai eficiente până în 2025.

Cum se face interconectarea prin Internet ?

Integrarea fiecărui dispozitiv cu Internetul va face din adresa IP unică a device-ului un identificator unic. Pentru că IP v4 est deja depășit și limitat, adresele folosite vor fi IP v6. Obiectele IoT nu constau doar în senzori, ci și în sisteme care pot acționa sau care pot fi acționate. De aceea adopția globală a IP v6 în următorii ani va juca un rol decisiv pentru IoT. Faptul că dispozitivele IoT sunt înglobate înseamnă miniaturizare și simplificare, iar platformele de calcul folosite trebuie să aibă costuri reduse. Astfel, pentru a reduce impactul dispozitivelor asupra mediului înconjurător, acestea vor folosi transmisii radio de mică putere pentru a se conecta la Internet. Aceste emițătoare nu vor folosi Wi-Fi sau rețele de telefonie celulară, modalitatea concretă de comunicare fiind încă în curs de proiectare.

Care sunt cerințele de infrastructură ?

IoT nu va însemna doar dispozitive înglobate și senzori, ci va include și dispozitive de calcul speciale pentru operații mai ample, cum ar fi rutare, switch-uri, procesare de date și altele. Pe lângă aria foarte largă de aplicații practice pentru IoT, întregul sistem va genera cantități uriașe de date (Big Data), ceea ce va însemna nevoi crescute și în continuă creștere pentru procesarea acestor date și pentru utilizarea lor în controlul dispozitivelor și sistemelor. Dacă anterior dispozitivele și senzorii nu aveau conexiuni la Internet, iar aria de utilizare era în funcție de necesități, soluțiile proprietare au funcționat, fără standardizare și uniformizare. Interconectarea prin Internet va cere standardizarea și uniformizarea, iar organismele internaționale care se ocupă cu standardizarea elaborează protocoale, sisteme, arhitecturi și cadre de funcționare pentru IoT.

Unde intervine Microsoft în acest peisaj ?

Cine a urmărit declarațiile publice și prezentările recente ale liderilor și reprezentanților Microsoft, a auzit de foarte multe ori despre Internet Of Things (IoT), și a auzit despre legăturile dintre acesta și utilizatori sau zona de afaceri. Potențialul este imens și se poate transforma în servicii mai bune pentru beneficiari, în reduceri de costuri, și implicit, în profituri pentru companii. Infrastructurile IT constând în putere de calcul și modelare plus analiză, ca și aplicațiile aferente, vor fi elemente cheie în controlul, dezvoltarea și exploatarea infrastructurilor IoT. Iar aici este un potențial de afaceri uriaș pentru toate companiile interesate de progres și inovație. Ori Microsoft este o companie recunoscută pentru spiritul și potențialul inovator uriașe. În continuare este cât se poate de normal să ne întrebăm …

Unde își dovedește utilitatea Internet of Things ?

Vom vedea în continuare câteva direcții importante unde IoT poate aduce schimbări semnificative în viețile noastre și în dezvoltarea tehnologică.

Orașe și zone industriale – Serviciile eficiente din orașele inteligente pot contribui major la protejarea mediului înconjurător. Resursele controlabile prin automatizare și monitorizare (cum ar fi apa, gazele sau energia electrică sau termică) ar putea fi distribuite mai eficient, în conformitate cu necesitățile reale, iar companiile pot fi alertate eficient dacă există risipă sau probleme de infrastructură.

Clădiri inteligente și grija pentru mediu: Consumul energetic necontrolat din clădirile de birouri, hoteluri, săli de sport, hale industriale, etc. este o sursă majoră de poluare. În condiții de criză economică, reducerea costurilor, în paralel cu reducerea poluării se pot face foarte eficient prin implementarea tehnologiilor IoT. Automatizarea sistemelor de iluminat, de încălzire și de apă în funcție de gradul de utilizare a locației și de condițiile meteo-climatice este nu doar utilă, ci și necesară.

Locuințele inteligente pot ajuta foarte mult la economisire prin reducerea consumurilor energetice inutile în locuințe, asigurând încălzire și iluminare optime în funcție de activitățile locatarilor.  De asemenea, senzorii pot avertiza despre explozii, incidente de infrastructură (țevi, robineți, calorifere, etc.) izbucnirea de incendii, inundații, etc.

Transport, dinamică și mobilitate: Într-o metropolă, o foarte mare parte din trafic este cauzată, de exemplu, de cei care își caută un loc de parcare. Asemenea situații pot fi evitate prin semnalizarea locurilor de parcare neocupate și prezentarea locurilor disponibile printr-un sistem accesibil publicului prin computerele de la bordul autovehiculelor. Adițional, o mașină inteligentă poate raporta prin sensorii săi problemele care pot fi remediate de serviciile specializate aferente pe durata staționării în parcare. Marele avantaj al acestor sisteme inteligente este acela că ele raportează dinamic, în timp real situația curentă din locațiile și vehiculele monitorizate de senzori. Gândiți-vă cât de util ar fi un asemenea sistem pentru călătorii care folosesc transportul în comun, de exemplu.

Sistemul medical și locuințe inteligente: Îmbătrânirea populației, tendință la nivel global, prezentă deja destul de accentuat în Europa, Canada și Statele Unite, face ca foarte mulți seniori să locuiască singuri sau departe de copii. Monitorizarea stării de sănătate și a prezenței pot contribui la siguranța acestora și la informarea rudelor despre necesitățile lor de fiecare dată când este necesar. Senzorii pot monitoriza temperaturi, prezența și mișcarea persoanelor, pot ajuta la rememorearea auto-administrării medicamentelor prescrise, etc. Aceiași senzori pot trimite avertizări când apar dereglări ale ciclurilor monitorizate. Senzorii pot ajuta enorm în spitale, cămine și aziluri de bătrâni, acolo unde monitorizarea atentă a persoanelor îngrijite este cel puțin la fel de importantă ca și intervențiile efectuate la timp. Acestea sunt doar câteva exemple privind posibile utilizări pentru dispozitivele IoT, dar gama este mult mai amplă și mai complexă. Dar despre acest subiect vom mai vorbi și cu alte ocazii, pentru că va fi tot mai important pentru fiecare dintre noi.

Credit imagine: Forbes.com

Cosmin

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.