Alegerea de a avea un domeniu propriu va face diferența la un moment dat pentru blogul tău, vizavi de celelalte bloguri cu găzduire gratuită. Tocmai de aceea, nu trebuie să faci această alegere la întâmplare.
Domeniul pe care funcționează un blog este baza brandului pe care îl construiești, pentru că îl reprezintă și oferă calea spre acesta. Logic este atunci ca pentru o alegere inspirată să ții cont de câteva lucruri esențiale.
Numele blogului trebuie să fie ușor de recunoscut între altele și imposibil de confundat în același timp.
[bctt tweet=”Află de ce alegerea unui nume pentru un blog este la fel de importantă ca alegerea pietrei de temelie pentru o casă.” username=”techtimero”]Spre deosebire de alte lucruri, alegerea acestui nume trebuie planificată pe termen lung. Acordă-ți timpul necesar și gândește-te pe îndelete.
Abordări:
Dacă numele tău este deja cunoscut și este chiar brandul personal, îl poți folosi pentru domeniul blogului. Cu condiția să nu fi fost deja rezervat de o persoană cu același nume sau de cineva care ți-a luat-o înainte doar pentru a-ți vinde ulterior acel nume de domeniu la un preț de speculă 🙂
Alege un nume reprezentativ pentru activitatea despre care scrii, caută ceva original dar rămâi la subiect.
Gândește-te și la acest aspect: dacă pornești cu un nume de domeniu și cititorii se obișnuiesc cu el, schimbarea lui ulterioară este una dintre cele mai proaste idei care poate să-ți vină.
Dacă tranziția la noul nume de blog/domeniu nu este planificată atent, acest lucru poate duce la scăderea dramatică a audienței și a rangului blogului tău în motoarele de căutare.
Domeniul trebuie să fie
- Unic
- Reprezentativ
- Ușor de reținut
- Scurt
- Simplu (un cuvânt, fără cratime decât la nevoie)
- Ușor de pronunțat
Termeni cheie in numele de domeniu
Așa cum alegi un domeniu relevant pentru afacera ta, la fel trebuie să gândești și pentru un blog personal. La urma urmei și acesta poate deveni o afacere ! Numele de domeniu trebuie să fie relevant vizavi de domeniul abordat, de activitatea prezentată sau de viitorul conținut.
Este posibilă utilizarea mai multor cuvinte cheie scrise legat, dacă este necesară, cu condiția să nu sune artificial.
De exemplu windowsfaralimite.ro nu mi s-a părut la vremea lui nici prea lung nici prea scurt, a fost original, avea legătură puternică la tema principală, era ușor de reținut, era valabil pe termen mediu și mi-a plăcut pentru că transmitea ce simțeam și gândeam vizavi de Windows. Mai vrei?
Cuvintele-cheie în numele domeniului spun oamenilor despre ce e vorba în articole, ajută la creșterea rangului în motoarele de căutare și aceleași cuvinte cheie pot fi folosite ca text ancoră care să trimită spre blogul tău.
Care au fost sau care vor fi criteriile tale în alegerea numelui de domeniu?