IT's Tech Time!

Cum se simte Windows 10 pe un calculator vechi de șapte ani

Am decis să fac un experiment interesant timp de două săptămâni: Să testez Windows 10 1710 pe un calculator vechi de șapte ani. Se dă un i5 2500, 6 GB RAM, 2 TB HDD și o instalare curată de Windows 10 Pro cu toate aplicațiile și driver-ele la zi. 

Instalarea a decurs fără mari probleme, iar în jumătate de oră eram deja la Desktop. De aici a mai trecut o jumătate de oră și un restart și eram cu Windows-ul, soft-urile și toate driver-ele la zi. De aici pot spune că eram gata de productivitate.

Am decis ca timp de două săptămâni să îmi fac munca doar pe acest sistem și să văd cum se comportă. Din cele două săptămâni au trecut deja două zile și pot spune că până acum nu am avut probleme. Față de sistemul meu modern există întârzieri dar sunt minime.

Cel mai lent element din sistem nu este procesor-ul (foarte capabil și astăzi), nici măcar memoria RAM (care e suficientă pentru zilele noastre) ci chiar stocarea. Deși vorbim despre un hard-disk modern, el tot hard-disk rămâne și e lent, față de un SSD. 

Singurele momente când sistemul devine inutilizabil, sunt atunci când se înregistrează o activitate mare pe disc. Ieri am copiat câteva sute de GB de date între partiții și atunci sistemul a rulat un pic mai greoi. În rest, chiar și cu un hard mecanic, performanțele sunt mai mult decât decent.

La capitolul multimedia (YouTube, Facebook, Skype) sistemul meu se mișcă foarte bine. YouTube 1080p 60 fps rulează fluid, și cred că și 4K 30 fps (dar nu am apucat să testez). Facebook merge fără nicio emoție și nu sunt probleme la scroll. Am făcut și câteva call-uri pe Skype, care au mers și ele excelent. 

Consumul de resurse în timpul scrierii acestui articol

Totuși, eu recomand peste 4 GB de memorie RAM (4 GB fiind limita de jos pentru o experiență bună). Cu 4 GB de RAM sistemul meu scria destul de mult în pagefile. Cu 6 GB se pare că nu mai apelează așa de mult la disk pentru a muta aplicații din RAM, ceea ce este excelent (dat fiind că disk-ul foarte lent, comparat cu RAM-ul).

Cine spune că Windows nu merge bine pe configurații mai vechi se înșeală amarnic. De la Windows 8 încoace, Microsoft a făcut eforturi considerabile pentru a optimiza Windows-ul. Dacă cineva m-ar întreba ce Windows recomand pentru un astfel de sistem, aș spune fără ezitare: Windows 10!

Lasă un răspuns

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

NEWSLETTER

Înscrie-te și primești cele mai noi articole prin email.

Abonarea a reușit! Mulțumim!