IT's Tech Time!

Despre era deja apusă a .. ecosistemelor

O divagație spre ecosisteme tech pornind de la o promoție Lumia 950XL

Recent, am dat banii pe un telefon Lumia 950 care, pentru o perioadă limitată, se dă gratis împreună cu fratele lui mai mare. Adică am dat bani degeaba pe un telefon pe care îl puteam obține gratis la pachet cu Lumia 950 XL pentru 649 de dolari americani sau 849 de dolari canadieni. Vorba vine.

Prima reacție (într-un spirit de glumă nervos, desigur) a fost ideea de a-mi suna un prieten din Canada să-mi ia și mie un kilogram – două de 950, 950 XL etc.

Să economisesc și eu peste 1200 de dolari americani și să mă aleg și cu 4 telefoane măcar. Unul pentru Facebook, unul pentru WhatsApp și unul pentru Candy Crush Saga. Și unul de rezervă în sertar, poate se sparg celelalte când joc un GTA ceva pe ele.

O privire

Ba nu, unul pentru citit mail-ul dimineața, vorba lui Bittman, singur într-un loc anume – pardon- înainte de cafea. Cu o husă cu diamante, musai luată de la Harrods, numai în pielea mea să nu fii azi.

Îmi imaginam, ca să mă mai calmez, pe cineva printr-un birou în campusul din Redmond, repetând discursul pentru finalul poveștii Mobile: facem curat în magazie sau în stocuri, facem un write-down, sau write-off – cum s-o chema și trecem peste momentul Lumia, ne asumăm treaba și mergem înainte.

Deși promoția este validă doar în US și în Canada, limitează achizițiile la maxim două per utilizator (client) și este pe o perioadă limitată de timp, ea este una care îi pune în serioase dubii chiar și pe puținii entuziaști Windows 10 Mobile rămași prin toată lumea după plecarea lui Joe Belfiore în Sabbatical, vacanța de un an pe mare cu familia, ocazie cel mai probabil unică în viața unui om.

Să văd că zvonul (despre care auzisem acum o săptămână) s-a adeverit, a fost semnalul că jocul de-a Windows 10 Mobile – așa cum îl știam cu toții până acum – pare să se încheie.

Dar nu pentru toată lumea, ci pentru publicul non-business. Și ar fi normal -nu-i așa ? – să stau și mă întreb dacă mai este sau nu Windows 10 Mobile sau Lumia sau orice alt telefon cu Windows 10 Mobile bun pentru mine ? Mai are rost să stau doar pe Windows 10 Mobile și pe Lumia ca până acum ?

Dacă aș continua să caut răspunsuri aș cădea în capcana fanaticului pentru care nu mai există decât Microsoft. Ori era reclamelor gen I’m a Mac, I’m a PC s-a cam dus, odată cu retragerea lui Steve Ballmer.

Acum ne batem în … asistente virtuale. Adică în … inteligența cloud-ului. Gata cu adusul tuturor pe platforma mea Windows. Gata cu hatereala între fanii Ubuntu, Windows și MacOS.

Admit public de mult timp că numele Microsoft makes my heart sing, dar nu dansez pe orice melodie cântată de către/pentru/despre Microsoft pentru că nu îmi place să-mi beau mințile nici virtual, nici în realitate.

Nu o să râd și nici nu o să îmi bat joc niciodată de cei de lângă mine dacă îi văd folosind iOS sau Android sau mai știu eu ce mai apare sau dispare între timp. O să mă uit la tehnologia care le place și o să vreau să învăț și despre aceasta cât mai mult.

Cine știe, poate m-am schimbat și nevoile mele sunt servite mai bine de aceasta decât de ceea ce am eu în prezent. Nu se mai justifică să împarți lumea în fanatici Windows, Linux, Apple și Android. Dacă alții încă o mai fac, uitați-vă în Windows și veți vedea … Ubuntu bash ! Cred că asta spune totul despre viitor.

Site-uri ca Windows Insider România nu mai pot fi de actualitate decât în măsura în care știu să se reinventeze. Pentru că totul e de-acum … cloud fără limite !

Putem scrie în continuare tutoriale despre Control Panel, schimbarea fundalului de ecran și despre noua interfață din Windows 10. Putem scrie despre gadget-uri la care visăm cu ochii deschiși. Putem pierde vremea înjurând Microsoft că nu copiază identic aplicația Facebook de pe Android pe Windows 10 Mobile.

Ei bine, Microsoft ar putea să oprească foarte bine chiar mâine dezvoltarea aplicației Facebook, pentru că nu este Facebook și pentru că nu poate oferi suport Facebook mobil în locul … Facebook.

Înlocuiți în paragraful de mai sus Facebook cu numele oricărei aplicații importante din ecosistemul preferat. Tot adevăr rămâne enunțul. Și sunt sigur de asta așa cum sunt sigur că nimeni nu ar face pe celelalte platforme aplicații Office mobile de exemplu, în locul Microsoft, care să mai și se conecteze la Office 365 (cloud-ul Microsoft) și să mai și aducă trafic și date companiei pe gratis.

Cititorii techtime.ro sau cei cu care am mai discutat online sau offline de foarte multe ori în ultimii ani știu foarte bine că de o foarte bună bucată de vreme încoace, bazându-mă pe experiența proprie, răspunsul meu la întrebarea ce să aleg ? Windows, iOS sau Android ? este următorul:

Instrumentul cel mai bun este acela cu care îți faci treaba cel mai bine

O vorbă foarte populară la Microsoft spune că nu poți face un singur fel de pizza care să le placă tuturor invitaților. Nimic mai adevărat. Nu există un ecosistem perfect, care să aibă de toate pentru toți. Sau da, încă există, dar numai în mintea fiecăruia dintre noi.

Fiecare își alege aplicațiile în funcție de ceea ce crede că trebuie să primească de la acestea. Da, în prezent, anumite aplicații sunt doar pe anumite platforme. Dar asta nu va mai dura prea mult, pentru că, din păcate, încă ne mai chinuim cu platforme pentru că tehnologiile VR sunt doar în pionierat. Dar ele progresează foarte foarte rapid.

Opriți-vă din tot ce faceți și gândiți-vă dincolo de ziua de mâine și de cotețul vecinului la viitorul care începe … ieri; în câțiva ani nu vom mai avea nevoie de ochelari pentru că avem deja camere în lentilele de contact, iar greii industriei lucrează deja la lentile și la ochelari care ne vor aduce realitatea virtuală … pe nas.

Fie că e vorba despre HoloLens fie că e vorba de altă tehnologie similară, acesta este viitorul. Interacțiuni naturale, comenzi vocale, gesturi, etc. Ce rost mai are un dispozitiv fizic mic și limitat cum e telefonul în toată povestea asta ? Cine se mai gândește ce sistem de operare sau ce infrastructură e în spate, dacă totul funcționează perfect, fără efort ?

Nu, articolul de față nu este unul de vărsat nervii pe care Microsoft ar reuși poate să mi-i facă la faza cu strategia (lipsă) pentru Windows 10 Mobile și Lumia.

Am avut șansa – slavă Domnului – de a testa trei telefoane Lumia de top (Lumia 925, Lumia 950 dual SIM și Lumia 930), unul de nivel mediu (Lumia 640 LTE) – dar și așa excepțional – precum și unul entry level – Lumia 520. Toate pe cheltuiala proprie.

Mi-au mai trecut prin mână două terminale Microsoft noi, Lumia 950 XL și Lumia 550, am și un Surface Pro 3, am testat și un Surface Pro 4, am văzut de aproape și un Surface Book și multe alte device-uri cool de computing cu Windows și cu Android. Nu cu iOS. Dar acolo nu mă bag pentru că nu mă pricep. Nu pentru că sunt fanboy Windows.

Dar primul meu telefon inteligent a fost un HTC cu Android, cu ani buni în urmă. Am fost fascinat ATUNCI de numărul mare de aplicații, de notificările consistente, de update-urile dese ale aplicațiilor preferate.

CU ANI ÎN URMĂ APLICAȚIILE NUMEROASE ȘI ACTUALIZĂRILE FRECVENTE MĂ FASCINAU CU ADEVĂRAT.

În paralel am trăit cu toții revoluția site-urilor, care și-au făcut toate aplicații pentru Android și iOS.

Am văzut apoi revoluția designului responsive, care face ca aplicațiile să fie inutile, pentru că site-urile în sine au devenit aplicații.

Cloud-ul a plecat de la site-uri. A trecut la servicii. De stocare, de transfer, de comunicații și productivitate, etc … și a ajuns la servicii de infrastructură. Microsoft Windows este de domeniul trecutului ca perspectivă de tehnologie.

Fie că e Windows pe PC, fie că e Windows Mobile, fie că e ecosistemul Windows. Nu are a face. Lucrurile de mai sus sunt perfect valabile și pentru alte sisteme de operare și pentru ecosistemele lor curente.

Viitorul e pe platforma universală cloud. Ai servicii ? Ai aplicații în cloud pentru care nu contează platforma ? Dacă nu le ai, degeaba ai telefoane octa-core și aplicații primitive în ecosisteme unde dictează exigențele financiare ALE ALTORA.

Nu se mai pune de mult timp problema cum să îi faci pe toți ceilalți să ruleze orice aplicații sau servicii exclusiv pe Windows, pe Windows Mobile, pe Android, pe Linux sau pe iOS ori Mac, etc. Asta e cea mai proastă socoteală pe care ai mai putea să o faci astăzi când vrei să vinzi ceva și vrei să mai ai și succes.

Acum nu mai vinzi o platformă pe care vrei de fapt să îi momești pe ceilalți să vină cu aplicații și servicii după regulile tale. Acum, dacă nu ai un cloud în care să îți ruleze ORICE pe ORICE și la care să se cupleze și un străbunic cu radio cu galenă, doar să știe API-uri și ceva Xamarin NU EXIȘTI.

Lumea nu e făcută din Facebook, Candy Crush Saga, YouTube, SnapChat, Line, WhatsApp sau din Instagram și Periscope. Și lista de inutilități vitale unei categorii sociale importante este destul de lungă. OK, e nevoie și de pseudo serviciile astea infiltrate cât mai intim în intelectul indivizilor prin intermediul a ceea ce numim azi aplicații, rulate pe dispozitive limitate funcțional, numite telefoane sau dispozitive mobile inteligente. E nevoie pentru ca din banii culeși de la utilizatori, dar mai ales din datele culese de la aceștia, cei care stau în spatele acestor rețele sociale să își poată crea monopoluri de servicii cu care să-și asigure viitorul. Care nu va fi unul ușor.

E prea târziu pentru Microsoft să mai stea să mai facă socoteli referitoare la ziua de azi sau la cea imediat următoare. De aceea nu mai contează că se duce Lumia și nici dacă mai vine sau nu Surface Phone.

E adevărat, lumea e circumspectă cu serviciile online curente, care apar, dispar, se contractă sau se extind de la o zi la alta în funcție de interesele celor care finanțează companiile.

Și atunci lumea e circumspectă și cu companiile. Nimic greșit aici. Un exemplu prost sunt ezitările îngrozitoare făcute de Microsoft cu OneDrive, fără îndoială.

Dar și alte companii au făcut la fel. Ia uitați-vă câte chestii a deschis și a închis Google pe online? Toate companiile testează, experimentează, în căutarea supremației în noul joc ale cărui reguli se fac din mers.

Joc care nu mai e … Candy Crush Saga, și nici măcar unul uman, ci unul Big Data. Asta este situația în lumea serviciilor online de azi din păcate. Se fac mișcări bruște, neanunțate, dictate de resurse care trebuie tăiate pentru a acoperi alte ”găuri”.

Nici Microsoft, nici alți jucători nu știu încă perfect regulile noului joc numit CLOUD. Dar voi sunteți gata cu adevărat pentru ce urmează, sau vă mai cramponați în continuare de Microsoft, Samsung, Apple, Android, Windows, iOS, Linux, MacOS, etc. ?

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.

Întrebări, idei și comentarii

Te rog să Intră în cont pentru a posta
avatar
1000
  Aboneză-te  
Anunță-mă când sunt comentarii noi

Întrebări și comentarii