Despre Ce Să Fie Blogul Meu ?

Te-ai gândit să îți faci blog ? Sunt sigur că una dintre primele întrebări care îți vin în minte este : ”despre ce teme o să scriu ?”

Cei mai mulți dintre noi au pasiuni și hobby-uri personale, cărora le dedică foarte mult din timpul liber personal. Unii adoră călătoriile, alții au bloguri de nișă despre gătit sau despre … croșetat și așa mai departe.

Internetul, blogurile și social media au făcut foarte ușoară partajarea experiențelor personale și chiar monetizarea acestora.

Dacă prin activitatea ta profesională sau cea din timpul liber realizezi ceva interesant sau util, merită să încerci să faci un blog despre asta. Multă lume o să aprecieze faptul că vrei să împărtățești din ”secretele” proprii legate de acel domeniu.

Cum alegi tematica blogului ?

Poate fi ceva spontan. Să zicem că ești o fire visătoare și scrii poezii. Sau ești jurnalist înnăscut și vrei să dai cu presa de pământ până te vor angaja. Nu ezita ! Începe un blog undeva și scrie despre ce știi tu mai bine, cât poți de bine !

Poate fi ceva planificat. Să presupunem că ai norocul să fii angajatul unei companii moderne, iar șeful a ”ordonat” să vă puneți și voi în vogă și să adăugați și un blog site-ului prăfuit, pentru a-l face atractiv din nou.

Încearcă să răspunzi clar la cât mai multe dintre aceste întrebări, poate îți vine o idee :

  • Care sunt activitățile tale preferate?
  • Cu ce îți umpli timpul?
  • În ce domeniu profesional ai experiență?
  • Despre ce crezi că ai putea scrie cel mai bine și cel mai mult?

Uite câteva idei:

  • Dacă îți place să călătorești, fă-ți un blog de călătorie
  • Dacă îți place să gătești, fă un blog culinar
  • Dacă îți plac filmele, fă-ți un blog de review-uri
  • La fel, dacă ai pasiunea lecturii, scrie despre cărți pe blogul personal
  • Cei pasionați de fotografie pot face un blog – portofoliu de succes
  • Blogul despre modă poate fi un succes rapid dacă ai talent

Încearcă să identifici o nișă în domeniu, nu lărgi inutil aria de acoperire a blogului

Cu cât îngustezi tematica blogului, cu atât mai bine pentru viitorul lui succes.

Gândește-te la cititor: dacă ajunge de pe Google pe un articol din blogul tău care îi place. După ce află ce a vrut, va merge la pagina principală sau la pagina cu informații despre autorul blogului pentru a afla mai multe despre ce scrii și despre cine ești și ce faci.

Dacă vei sări de la un subiect la altul și vei scrie despre lucruri prea puțin înrudite, va fi foarte greu pentru cineva să realizeze despre ce scrii de fapt și implicit nu va ști dacă merită să se aboneze sau să revină.

Dacă blogul are însă foarte multe informații interesante despre ceea ce îl interesează, vizitatorul va continua să citească și să îl viziteze periodic.

Așa că este mult mai ușor să ai o audiență fidelă dacă ai o tematică precisă și interesantă.

Dacă ești cu adevărat bun/bună în ceea ce faci, blogul te va ajuta să îți creezi o imagine profesională pe care să o dezvolți cu timpul.

Cum începem ?

Cel mai bun luru de făcut este ca atunci când ai găsit ideea care te entuziasmeză să și treci la acțiune. Cumpără un domeniu, instaleză WordPress și scrie fără ezitare. S-ar putea să fie începutul unui nou drum din viața ta.

Scrie regulat și vei vedea că blogul tău va avea influență și va crește. Poate nu îți va aduce direct bani. Dar beneficii vei avea cu siguranță, pe mai multe planuri.

Ca să îți dau un exemplu personal, site-ul cosmintataru.ro, la care am început să scriu acum doi ani nu mi-a adus niciodată bani în mod direct, dar mi-a adus un job nou, care îmi place foarte mult.

Ce pot să îmi doresc mai mult ?

Poate doar să împărtășesc cu voi experiențele personale legate de Windows, Office, Windows Live sau WordPress și Joomla.

Pentru că îmi place ca atunci când primesc ceva să ofer și eu mai departe altora lucruri utile. Tocmai ai aflat motivul pentru care scriu și pentru care demarez și acest blog despre … blogging.

Tu ce idee ai ? Despre ce scrii sau despre ce vei scrie ?

Cosmin

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.