Download: Windows 10 Creators Update

Așa cum scriam și în Ce este Windows 10 Creators Update?Microsoft consideră Windows 10 un serviciu, pe care îl actualizează permanent, de aceea noțiunea de RTM nu mai este de actualitate, cel puțin teoretic. Cu toate acestea, de câteva zile încoace este clar, scenariul Anniversary Update se repetă, adică un anumit build este desemnat drept feature update-ul major al momentului și devine versiunea pe care producătorii de device-uri încep să o instaleze ca fiind cea mai recentă.  De data aceasta build-ul 15063 este în centrul atenției, și toată lumea vrea să îl instaleze.

Chiar dacă lansarea Creators Update pentru majoritatea largă a utilizatorilor este planificată să demareze la 11 aprilie, build-ul desemnat ca “final” este deja disponibil ca ISO de ceva timp, mai precis din 29 martie. Între timp Microsoft a lansat și câteva update-uri cumulative (KB4016250, KB4016251 și KB4016252) , pentru a netezi calea spre upgrade pentru cât mai mulți utilizatori.

Cum și de unde se poate descărca Windows 10 Creators Update?

Scopul acestui articol este de a vă indica punctual de unde puteți descărca acest build pentru a crea un kit de instalare (de exemplu folosind utilitarul Rufus). Variantele sunt cât se poate de clare, iar ordonarea de mai jos este după cum puteți obține kitul cel mai repede.

1. Descărcare imediată – Imagine ISO

Descărcați imaginea ISO. Microsoft oferă acum imaginea ISO a Windows 10 Creators Update direct de pe site-ul programului Windows Insider. Nu este nimic nou aici, avem același link cu cel din articolul pe care l-am amintit în deschidere. E nevoie de un cont Microsoft pentru a putea descărca imaginile. Odată intrați, sub titlul Select edition alegeți Windows 10 Insider Preview – Build 15063, limba kit-ului și varianta pe 32 sau pe 64 de biți pentru descărcare.

2. Upgrade cu Windows 10 Upgrade Assistant

De mâine, 5 aprilie veți putea folosi Windows 10 Upgrade Assistant. Utilizatorii care au pe PC-uri Windows 10 versiunea 1607 – Anniversary Update – pot descărca și rula Windows 10 Upgrade Assistant din 5 aprilie și pot face upgrade la Creators Update.

3. Upgrade prin Windows Update

După 11 aprilie veți putea instala Creators Update și prin Windows Update. Așa cum am mai spus, acest update va veni în valuri, nu dintr-o dată pentru toate sistemele. Nu este vorba despre limitări privind capacitatea serverelor Microsoft pentru Windows Update, ci despre compatibilitatea diferitelor device-uri și PC-uri. Dacă optați pentru Windows Udpate și actualizarea nu vă este oferită, este posibil ca sistemul dv. să aibă probleme de compatibilitate și ar fi recomandabil să așteptați până la sosirea automată pachetului.

Recapitulare Creators Update “final”

Build-ul 15063 a fost disponibil din 20 martie prin programul Windows Update în Fast Ring. După aceea a trecut în Slow Ring pe 29 martie și numai după o zi, în Release Preview Ring.

PC-urile înrolate în Windows Insider (Fast, Slow sau Release Preview) care au primit acest build pot fi deconectate de la Windows Insider,iar build-ul rămâne activat ca build “final” sau “RTM”. Practic nu va mai fi nevoie de reinstalarea sistemului pe curat, decât dacă doriți neapărat acest lucru.

Dacă vreți totuși să (re)instalați pe curat folosind imaginea ISO, puteți folosi kit-urile ISO de la punctul 2 de mai sus, iar build-ul instalat nu va mai fi un build preview, ci se va comporta ca unul comercial, de producție sau Current Branch. Adică se va activa și va primi update-uri din Current Branch (Windows as a Service).

Singura diferență între un build instalat prin Fast Ring și păstrat ca “RTM” prin ieșirea din Windows Insider vor fi aceste update-uri cumulative, pe care PC-urile le vor primi oricum prin Windows Update.

Spor la descărcat și instalat …

… și nu uitați să lăsați comentarii și întrebări mai jos. În zilele următoare voi publica o serie destul de amplă de articole și tutoriale despre Windows 10 Creators Update. Ce v-ar interesa să aflați despre acest update?

Cosmin

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.