IT's Tech Time!

Cloud VPS-SSD Starter de la xServers – cum se comandă și primele impresii

Recent am făcut o evaluare preliminară a serviciilor XServers din perspectiva mutării site-ului Windows Insider România pe un Cloud VDS-SSD Starter.

Relativ recent am ajuns la concluzia că resursele hardware alocate pentru site-ul Windows Insider România sunt prea mari și că totul ar putea fi mult mai frumos și mai simplu cu un Cloud VDS-SSD Starter de la xServers. Așa că am trecut la unele teste.

Ce am evaluat cu acest test VDS-SSD?

În ultimii ani, serverul pe care am găzduit acest site a tot crescut pe verticală, ca specificații, fără să am prea mult timp pentru a mă ocupa de optimizare, care mi-ar fi permis rezultate mai bune cu resurse mai puține, plus o oarecare economie.

Să nu ne înțelegem greșit, nu mă zgârcesc la bani dar nu-mi permit nici să fiu mână spartă când e vorba despre hosting, cu atât mai mult cu cât am câțiva ani de experiență ca tehnician remote de suport helpdesk pentru o firmă de hosting din străinătate.

De fiecare dată când evaluez un serviciu de hosting încerc să găsesc un echilibru între servicii, calitate și preț. Fug cât cuprinde de oferte nejustificat de ieftine pentru că știu că nu au acoperire reală și că datele mele NU vor fi în siguranță. În paranteză fie spus, în acest fel, multe oferte de hosting de la firme mici sau de la reselleri din România nu sunt atractive pentru mine și e trist să-mi văd de multe ori clienții plecând spre asemenea servicii. Dar să nu divagăm prea mult.

Care sunt pentru mine factorii importanți pentru alegerea unui serviciu de hosting?

Dacă vă întrebați de ce m-am oprit tocmai la xServers și de ce am ales să și scriu acest articol despre unul dintre serviciile lor, mai ales că de multe ori am recomandat orice hosting în afară de hosting românesc, treburile sunt mai simple decât vă imaginați. De ani buni sunt client al serviciului xServers de înregistrare domenii. Nu am fost dezamăgit niciodată de serviciile lor la acest capitol. De fiecare dată am apreciat promptitudinea cu care au răspuns și grija cu care mi-au reamintit că e timpul să reînnoiesc domeniile anuale. De aici și până la a încerca un Cloud VDS Starter de la xServers a fost un pas firesc, pentru că mi-au câștigat încrederea în timp cu alte servicii.

Cum a decurs comanda online a VDS-ului la xServers?

Procesul de comandă al acestui VDS a mers și în acest caz la fel de repede ca și la înregistrarea de domenii. Partea online e simplă și clară, în mare parte și mulțumită redesignului relativ recent al site-ului xServers, aerisit și practic, cu toate informațiile necesare permanent la îndemână. Am consultat oferta Cloud VDS VPS-SSD, care este variată și flexibilă (7 configurații prestabilite plus opțiunea de a-ți crea una potrivit necesităților!) și am ales Cloud VPS-SSD Starter, cu o configurație care mi se pare suficientă pentru un site mediu cu trafic mediu:

Am mai trecut odată atent peste toate opțiunile din pachet:

Am completat rapid formularul de comandă, foarte comod și ușor de parcurs:

Și am trimis comanda:

Ce nu se vede mai sus este flexibilitatea metodelor de plată (transfer bancar, PayPal – apreciez mult asta în România – sau prin card) plus prezența modurilor de facturare necesare: persoană fizică, persoană fizică autorizată, persoană juridică plătitoare sau neplătitoare de TVA. Totul a mers destul de repede și, în mai puțin de două ore am primit datele de acces la server:

Configurația implicită și concluziile mele

Am trecut repede și de configurarea inițială a serverului, după care am testat construind provizoriu un CDN pentru un site. Nu voi insista asupra acestui test aici, pentru că asemenea teste nu fac neapărat obiectul site-ului nostru, dar vreau să subliniez unele aspecte pe care le-am remarcat:

  • primul este acela că din start mi s-a oferit acces SSH pe un port non-standard, ceea ce mi-a arătat atenție la detalii din partea xServers, fiind o bună practică de securitate.
  • altul a fost acela că în 30 de zile de la lansare nu am avut nici un minut de downtime
  • CentOS 7.1, OS-ul meu preferat, nu a fost prezent în ofertă, dar aș fi putut cere această versiune la secțiunea „de comun acord” când am făcut comanda.

Test de performanță pentru VPS-SSD

Pentru cei curioși de comportamentul serverului, am rulat un test simplu pe site-ul https://app.loadimpact.com, cu următoarele rezultate:

După cum vedeți, pentru o configurație standard, serverul s-a comportat foarte bine vizavi de ce urmăream eu. Pot spune că, pe ansamblu, sunt destul de mulțumit de raportul calitate-preț al acestui serviciu și că am avut o experiență ceva mai bună decât mă așteptam. Toate acestea îmi confirmă – încă o dată – că am făcut o alegere bună.

Migrarea efectivă nu am făcut-o deocamdată, încă testez configurații (EasyEngine, DebOps, etc.), urmând să mă hotărăsc pe care dintre acestea o voi alege.

Cosmin

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.

Lasă un răspuns

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

NEWSLETTER

Înscrie-te și primești cele mai noi articole prin email.

Abonarea a reușit! Mulțumim!