IT's Tech Time!
Details

Povestea unui fost Spartan ajuns … Edge

Nu am mai scris de mult timp despre browsere pe aici, și asta cu bună știință, fiind în așteptarea lui Edge, noul browser Microsoft.

Nu am mai scris de mult timp un articol despre browsere pe techtime.ro, și asta cu bună știință, fiind în așteptarea noului browser de la Microsoft. Acest proiect cu nume de cod Spartan a devenit, odată cu demo-ul lui Joe Belfiore de la Build, Microsoft Edge. Zvonurile despre un nou browser de la Microsoft au apărut încă de anul trecut, dar browserul în sine a fost oferit în Windows 10 Insider Preview destul de târziu, abia cu unul sau două build-uri în urmă (acum suntem la build-ul 10074). Inițial am crezut că noul browser va fi tot un program clasic, dar scris de la zero, și nu o aplicație universală Windows. Sincer să fiu, faptul că e o aplicație universală m-a descumpănit inițial, pentru că imediat m-am gândit că orice aplicație este de fapt un program mult simplificat și în general este mai mult utilă pe dispozitive mobile. De la acel mult simplificat se trag și alte ponoase, cum ar fi, de exemplu, opțiunile de personalizare restrânse. În cele din urmă, însă, când Microsoft a anunțat că noul browser va primi extensii și că ele pot fi portate foarte ușor de pe Google Chrome, mi-a mai revenit o doză de optimism pentru această aplicație-browser. Plus că Edge poate fi mai sigur decât oricare alt browser, fiind o aplicație care rulează izolată de sistemul de operare. Cu alte cuvinte, orice i s-ar întâmpla, în mod normal sistemul de operare nu ar trebui să fie afectat. Haideți să vă spun care sunt primele mele impresii, după o perioadă în care Spartan (momentan în Windows 10 build 10074 avem tot Project Spartan, Edge a avut doar Microsoft la conferințele Build și Ignite) a fost browser implicit pe laptop-ul meu.

Project Spartan

Așa cum am spus mai sus, Microsoft Edge a fost lansat inițial sub numele de Project Spartan. Pentru multă lume acest nume părea varianta ideală, dar, din mai multe motive a devenit Microsoft Edge. Vom vedea mai jos care este principalul motiv și este unul nostim.

Bun, de ce trebuia un browser nou ?

Probabil că multă lume se întreabă același lucru. Totuși, Internet Explorer este un brand vechi de peste 20 de ani și a avut poate prea multe perioade rele la vremea lui pentru a mai putea fi ”reabilitat”. Dacă Internet Explorer a mers 20 de ani, Microsoft spune despre Edge că este un browser complet nou, pentru următorii 20 de ani. Internet Explorer rămâne disponibil în Windows 10 din motive de compatibilitate, și mai ales pentru utilizatorii din zona business-enterprise. Acolo el va fi browserul implicit, în vreme ce pe device-urile și PC-urile consumerilor Microsoft Edge va fi browserul implicit.

De ce se numește Edge ?

Spuneam că motivul este nostim și el este litera ”e”, care înseamnă pur și simplu Internet pentru utilizatorii non-tehnici. Fără un ”e” albastru pe desktop, taskbar sau pe ecranul / meniul Start, milioane de utilizatori nu ar mai ști cum pot accesa Internetul.

Aspect nou

Interfața este … spartană 🙂 și nu se poate personaliza în nici un fel, cu excepția afișării sau ascunderii barei cu favorite. Ar trebui să scaleze bine pe toate device-urile.

Design nou

Reflectă o filosofie complet diferită. Pentru mulți asta poate însemna că se poate măsura cu Chrome, dar Microsoft a adus elemente unice în acest browser, cum ar fi adnotările web, de exemplu.

Totuși nu e complet nou

Engine-ul de randare din Edge este de fapt un fork din Trident motorul de randare de la baza Internet Explorer. Se numește Microsoft Edge HTML, și a fost modernizat prin eliminarea elementelor de compatibilitate din Trident, fiind dezvoltat însă în alte direcții pentru un comportament similar cu Chrome și Safari și pentru compatibilitate maximă cu cele mai noi standarde web.

Este o aplicație universală Windows

Va rula pe orice versiune Windows 10 care are o interfață grafică (nu uitați că avem de ceva vreme Windows Server Core care se administrează din linia de comandă Powershell, fără a avea nevoie neapărat de o interfață. Fiind aplicație universală Windows, va rula pe PC-uri, tablete și telefoane cu Windows, dar și pe Xbox One, în HoloLens, și pe noul Surface Hub.

Va rula și pe alte platforme ?

Momentan Microsoft nu intenționează portarea browserului Edge pe Mac, iOS sau pe Android. Nu mai trebuie să ne preocupe versiunea. Actualizările se fac automat Browserul va fi permanent la cea mai nouă versiune pe toate device-urile, fiind actualizat prin Windows Update.

Are integrare Cortana

Dintre toate aplicațiile Microsoft, Edge pare să fie primul care are integrare direct în aplicație. De exemplu, pentru orice text selectat într-o pagină web, meniul contextual conține ”Ask Cortana” (întrebați-o pe Cortana). Iată un exemplu de funcționare, prin selectarea unui număr de telefon și click dreapta -> Ask Cortana : 02 - Edge - integrare Cortana La tastarea anumitor expresii sau cuvinte în bara de adrese, sau în caseta Bing dintr-un tab gol nou, Cortana oferă răspunsuri instant – weather, fără a mai fi necesară accesarea unei pagini web. 01 - Edge - integrare Cortana

Mod lectură

Ca și în Internet Explorer, modul lectură ajută la citirea articolelor fără elemente care v-ar putea distrage atenția. 05 - Edge - mod lectura

Listă de citit

Vom regăsi și această caracteristică a IE, Reading List, direct în browserul Microsoft Edge. Astfel se pot salva articole pentru citirea ulterioară. Lista se sincronizează prin cloud între dispozitivele conectate la același cont Microsoft.

Adnotarea paginilor web

Această caracteristică este unică, o veți găsi doar în Microsoft Edge. Cu ajutorul acesteia puteți pune browserul într-un mod special care permite adăugarea de note cu degetul sau cu un stilus digital peste pagină.  Caracteristica se numește Web Notes. Datele sunt salvate local, dar pot fi sincronizate între device-uri și pot fi partajate și cu alte persoane, chiar dacă acestea nu folosesc Edge.

Va suporta extensii

Modelul de extensii Edge este asemănător cu cel din Firefox sau Chrome, dar funcționalitatea va veni abia prin toamnă, nu odată cu lansarea Windows 10. Și în toamnă extensiile vin mai întâi pe PC-uri, apoi pe device-uri mobile. Extensiile vor veni prin Windows Store și nu dintr-un repository separat pentru Edge.

Edge nu va mai avea preview-uri la trecerea mouse-ului peste taburi

Microsoft a renunțat – cel puțin deocamdată – la implementarea acestora. Dar ce vă spuneam eu despre metehnele unei aplicații comparativ cu un program ?

Primele concluzii

Una peste alta, Spartan (sau Edge) este un început bun. Dar, cel puțin pentru mine, în cazul său. mai e mult până departe. Cred că voi mai toci cel puțin un mouse folosind Google Chrome sau Opera. Spun asta pentru că deocamdată lipsesc multe lucruri care mă ajută să fiu productiv. Nu voi folosi Internet Explorer, chiar dacă va continua să existe în Windows 10. Internet Explorer va fi întors la lansarea sistemului de operare la versiunea 11, fiindu-i scoase randarea experimentală pentru Edge și alte câteva caracteristici pentru noul browser. La final vă propun să (re)vedem împreună clipul de prezentare Microsoft Edge din partea de sus a articolului.

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.

Întrebări, idei și comentarii

Te rog să Intră în cont pentru a posta
avatar
1000
  Aboneză-te  
Anunță-mă când sunt comentarii noi

Întrebări și comentarii