IT's Tech Time!
Partition-Master-Pro-Hero-2

Review WFL: EaseUS Partition Master

Recent, EaseUS Partition Master 11 s-a dovedit a fi instrumentul perfect, fiindu-mi de mare folos la repartiționarea unui disc cu probleme.

EaseUS Partition Master Professional este unul dintre cele mai populare seturi de utilitare dedicate gestionării, editării, conversiei sau recuperării partițiilor de pe discuri. Așa cum spune și dezvoltatorul acestui software, EaseUS Partition Master este un utilitar complet de gestionare a discurilor, care include trei funcții principale:

 • gestionarul de partiții
 • asistent pentru copiere a discurilor și partițiilor
 • asistent pentru recuperarea de partiții pierdute

Odată cu cea mai recentă versiune (11.0 la data publicării acestui review), EaseUS Partition Master a fost extins și cu un modul de curățare și optimizare a sistemului, iar instrumentul pentru crearea unui suport bootabil (ISO sau USB) pentru recuperarea sistemului a fost îmbunătățit.

Ce operații se pot executa cu gestionarul de partiții din EaseUS Partition Master ?

Gama de operații este destul de amplă și cuprinde următoarele:

 • redimensionarea și mutarea partițiilor fără pierderi de date, inclusiv extinderea partițiilor de sistem NTFS fără a fi necesară repornirea PC-ului.
 • conversia discurilor dinamice în discuri basic și conversia sistemului de fișiere FAT în NTFS
 • conversia discurilor cu MBR (Master Boot Record) în GPT (GUID Partition Table), care este compatibil și recomandat pentru sistemele mai noi cu UEFI
 • suport pentru discuri GPT de până la 16 TB și pentru discuri MBR de până la 2 TB
 • îmbinarea a două partiții adiacente fără pierderi de date
 • divizarea unei partiții în două partiții separate mai mici
 • conversia unei partiții primară în partiție logică și viceversa
 • ștergerea securizată complexă a întregului disc sau a partițiilor selectate
 • crearea unui disc WINPE pentru pornirea sistemelor care nu mai bootează de pe discurile proprii

Ce operații se pot efectua cu ajutorul asistentului de copiere a discurilor și partițiilor ?

Cu acest intrument se pot face clonări de discuri pentru păstrarea datelor sau pentru upgrade-uri ale unităților de stocare interne, nemaifiind necesară reinstalarea sistemului de operare.

 • copierea unei partiții fișier cu fișier sau sector cu sector pentru păstrarea datelor
 • copierea unui întreg disc pe un altul și migrarea sistemului de operare de pe hard disc pe SSD fără reinstalarea Windows
 • upgrade-ul discului de sistem la unul de capacitate mai mare cu un singur click (discurile trebuie să fie în același computer)
 • suport pentru copierea de discuri sau partiții GPT
 • opțiune pentru oprirea sistemului după efectuarea oricărei operații

Ce operații se pot executa cu asistentul de recuperare a partițiilor pierdute ?

Acest modul este proiectat pentru restaurarea partițiilor pierdute de pe spațiul nealocat al unui disc.

 • permite restaurarea partițiilor din spațiul nealocat care au fost șterse sau pierdute anterior din cauza unor probleme hardware sau software, sau din cauza virusării sau repartiționării discurilor
 • sunt posibile două tipuri de recuperare: modul recuperare automată și modul recuperare manuală

Ar mai fi de remarcat – printre altele – și funcțiile de ascundere/dezascundere pentru partiții, aceea de defragmentare și aceea de reconstrucție MBR (Master Boot Record).

Ce sisteme de fișiere și ce sisteme de operare sunt suportate ?

EaseUS Partition Master Pro suportă sistemele de fișiere FAT12, FAT16, FAT32, NTFS, EXT 2 și EXT3 și este compatibil cu toate versiunile moderne ale sistemului de operare Windows (de la Windows XP până la Windows 10).

Galerie: interfața EaseUS Partition Master Professional

Micile mele obsevații

Am remarcat că toate versiunile EaseUS Partition Master vin cu link-uri hardcoded spre paginile oficiale EaseUS Todo Backup și EaseUS Data Recovery atât pe bara de unelte din interfața programului cât și în meniurile acestuia. Mi-aș fi dorit ca în versiunile comerciale aceste butoane și link-uri de promovare să fie retrase automat, dar acesta nu este un impediment major pentru utilizarea produsului.

Care sunt diferențele dintre versiunile Professional și gratuită ale EaseUS Partition Master ?

Versiunea gratuită a Easeus Partition Master  permite operații de creare, redimensionare, ștergere și mutare a partițiilor, de clonare a partițiilor și discurilor, upgrade-ul pentru unitatea de sistem, conversiile FAT la NTFS, sau ale partiții primare în partiții logice și viceversa.

Ce obțin prin trecerea la versiunea Professional și cât costă ?

Prin upgrade la versiunea Professional sunt activate imediat și realizarea suportului bootabil pentru repararea discurilor de sistem, conversiile MBR – GPT sau viceversa, conversia discurilor dinamice în discuri basic, redimensionarea volumelor dinamice și suportul pentru linia de comandă. Easeus Partition Master Professional poate fi cumpărat cu 39,95 USD (aproximativ 162 de lei) direct de pe pagina oficială a produsului.

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.

Întrebări, idei și comentarii

Te rog să Intră în cont pentru a posta
avatar
1000
  Aboneză-te  
Anunță-mă când sunt comentarii noi

Întrebări și comentarii