IT's Tech Time!

Review techtime.ro – Lumia 550 – noul telefon de zi cu zi de la Microsoft

Am testat pentru voi noul Lumia 550 de la Microsoft și vă spunem ce ne place și ce nu.

Anunțat în octombrie și lansat în decembrie 2015, Lumia 550 este un telefon mic și interesant, care vă poate fi de folos când vă așteptați mai puțin.

Cum am testat, ce am urmărit

M-am bazat din nou pe percepția mea despre telefonul în teste: un telefon cu autonomie bună, pe care l-aș folosi pentru cele mai multe convorbiri într-o zi, în timp ce pentru alte sarcini aș utiliza în paralel un telefon mai puternic, cum este Lumia 930 de exemplu. Totodată, am mers pe ideea de a instala cât mai puține aplicații, de această dată cu gândul că la performanțele pe măsura prețului acestui telefon accesibil. Spre deosebire de review-ul anterior, cel al telefonului Lumia 950 XL, pentru Lumia 550 mi-am propus un mic experiment, cerând soției să folosească Lumia 550 pe parcursul a două zile în locul telefonului personal, un Lumia 925 cu Windows Phone 8.1 la zi. Citiți în continuare despre concluziile la care a ajuns și despre concluziile mele.

Disponibilitate, dimensiuni, prime impresii

Lumia 550 vine cu Windows 10 Mobile, iar noi am testat doar folosind build-ul cu care a venit telefonul, fără Insider Preview. Telefonul este comod de ținut în mână și capacul de policarbonat este solid și dă impresia unei construcții solide, conferind utilizatorului încredere. Materialul folosit, și proiectarea atentă a îmbinărilor au făcut ca sunetele de plastic ieftin (creaks) să nu fie prezente pe acest model.

Ce este de remarcat la ecran, dar și la capacul glossy, este că ambele sunt un ”magnet” puternic pentru amprente, fiind nevoie să șterg telefonul frecvent pentru a-i păstra aspectul estetic dorit. Lumia-550-wfl-ro-17 Să nu uităm însă că avem de-a face cu telefonul din partea de jos a gamei x50. Aceasta nu înseamnă că sunt doar dezavantaje, după cum vom vedea mai departe.

Percepțiile unui utilizator obișnuit (cu Lumia 925 pe Windows Phone 8.1)

Cum spuneam, am realizat un mic experiment cu acest telefon, cerând soției să folosească Lumia 550 pe parcursul a două zile în locul telefonului personal, un Lumia 925 cu Windows Phone 8.1 la zi. Iată o sinteză a rezultatelor acestui test: ecranul este plăcut, destul de mic însă, iar calitatea sunetului, atât în casca telefonului, cât și la interlocutor este mai bună decât pe Lumia 925. Grosimea telefonului, de 9,9 mm pe 550 vs. 8,5 pe Lumia 925 a fost imediat remarcată, precum și greutatea ceva mai mare (141,9 g pe 550 vs. 139 g pe 925). E adevărat, nu este o diferență prea mare, dar se simte, fiind o combinație de factori, vorbim despre grosimea aparatului și despre repartizarea greutății în acesta.

Baterie, autonomie, încărcare

Bateria a rezistat lejer 2 zile cu 3 conturi de mail setate pe push (e-mail-ul este ”tras” pe telefon imediat ce vine pe server), un ecran plin de dale dinamice de la aplicații cum ar fi Tweetium, Outlook Mail și Calendar, TimeMe Tile și altele. Lumia-550-wfl-ro-14 Încărcarea de la 0 la 100% cu încărcătorul original s-a făcut în puțin peste două ore, fără ca telefonul să se încingă. De notat că telefonul se comportă bine și la niveluri reduse ale bateriei și am testat prin apeluri și prin fotografiere. Aceasta mi-a dat încredere în bateria Li-Ion folosită. Lumia-550-wfl-ro-43 Bateria are o capacitate de 2100 mAh, iar specificațiile producătorului arată că în regim standby pe 2G sau pe 3G aceasta ar rezista până la 28 de zile, iar timpul total în apeluri ar fi de până la 16 ore pe 2G și 14 ore pe 3G. Practic aceasta se traduce printr-o bună durată de viață a bateriei acolo unde trebuie un telefon simplu și eficient pentru activități pe tot parcursul zilei.

Software

Cum spuneam în deschiderea acestui review, Lumia 550 vine cu Windows 10 Mobile, un sistem de operare mobil care s-a dovedit a rula stabil pe acest telefon, fără probleme de autonomie și fără reporniri din senin. Am testat doar folosind build-ul cu care a venit telefonul, fără Insider Preview.

Dotări

Fiind un aparat entry-level, nu are suport pentru Continuum și este dotat cu un port mini-USB 2.0 standard pe lângă jack-ul pentru căști cu microfon din partea superioară.

Nici acest telefon nu are căști în pachet, ceea ce mă face să cred că Microsoft a renunțat la a oferi căști cu telefoanele, cum făcea Nokia odinioară.

Calitatea afișajului

Display-ul, deși ”doar” LCD capacitiv de 4,7 inches la 1280×720 px și o densitate de 315 ppi, aduce acestui telefon un atu prin calitatea culorilor și prin contrastul puternic, caracteristice, după cum se pare, seriei x50. Contrastul și negrul sunt foarte bune, atât la lectura de pe ecran, cât și la vizualizarea de imagini și clipuri.

Chipset, procesor, grafică și camere

Dacă ne uităm la chipsetul Snapdragon 210, ne-am aștepta ca fiind mai nou, să aibă performanțe mai bune comparativ cu Snapdragon 200, folosit în seriile mai vechi de telefoane 5xx. Motive ar fi: 210 are suport pentru LTE, un GPU mai bun (Adreno 304) sau suportul pentru înregistrare și redare video la 1080p. Din păcate, probabil din motive de buget, Microsoft nu a profitat pe partea video de exemplu de cei 1080p, înregistrarea pe Lumia 550 fiind la numai la 720p. Caracteristici Lumia 640 LTE Lumia 550 Camera principală 8 MP, f/2.2, 28 mm, autofocus, LED flash 5 MP, f/2.4, autofocus, LED flash Dimensiune senzor cameră 0,25 inch 0,25 inch Înregistrare video 1080p la 30 fps 720p la 30 fps Camera spate 1 MP, captură 720p 1 MP, captură 720p Comparația de mai sus este utilă pentru cei care doresc să folosească telefonul pentru fotografiere sau captură video, printre altele și arată că din acest punct de vedere pentru moment Lumia 640 LTE este o alegere mai bună.

Galerie fotografii realizate cu Lumia 550

Am capturat o serie de imagini cu camera Lumia 550 pentru a va oferi o idee despre funcționalitatea acesteia și calitatea imaginilor. Am lăsat setările pe auto, iar la interior LED-urile flash s-au aprins automat (imaginea cu raftul de cărți):

Este posibil ca fotografiile să fie ușor comprimate de către serverul web, dar ele nu au fost modificate în afară de redimensionarea pentru web.

Concluziile mele

Microsoft recomandă acest telefon pentru …

… noul Windows 10 la un preț care nu îți va goli portofelul. Cu conectivitatea 4G LTE, multi-tasking-ul eficient și noul browser Microsoft Edge vei putea rezolva mai rapid lucrurile importante.

După părerea mea, Lumia 550 poate fi util celor care au nevoie de o combinație echilibrată între un telefon obișnuit și un smartphone. Afișajul acestui telefon este de bună calitate, așa cum au toate telefoanele din seria Lumia x5x, desigur, la nivelul de preț/performanță Lumia 550,  iar autonomia este și ea mulțumitoare. Camera vă poate ajuta să surprindeți momente interesante, mai ales în condiții bune de iluminat, când nu aveți o cameră dedicată la îndemână. Să nu uităm nici resursele de productivitate (suita Office pentru mobil) sau integrarea OneDrive. Mi-ar fi plăcut să văd un capac metalic și un aparat ceva mai subțire, dar pentru asta va trebui – foarte probabil – să mă uit la Lumia 650.

Resurse

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.

Întrebări, idei și comentarii

Te rog să Intră în cont pentru a posta
avatar
1000
  Aboneză-te  
Anunță-mă când sunt comentarii noi