Surface Pro 3 Versus Surface Pro 4 (i5, 4 GB RAM)

Zilele acestea am testat unul lângă altul modele similare Surface Pro 3 și Surface Pro 4, ambele cu procesor i5 și 4 GB RAM. Vedeți în continuare ce a ieșit.

Introducere

Articolul de față își propune să fie un ghid pentru o comparație preliminară între cele două device-uri, fără a vrea să dea verdicte definitive în privința unuia sau a altuia. El vă poate ajuta să vă faceți o părere despre ele, înainte de a le evalua mai serios pentru o achiziție.

Configurații device-uri:

 • Surface Pro 4: 128 GB SSD / Intel Core i5 6300U @ 2,4 GHz/ 4 GB RAM / i5 Intel HD graphics 520
 • Surface Pro 3: 128 GB SSD / Intel Core i5-4300U 1.90 GHz (Turbo Boost până la 2.9GHz) / Intel HD Graphics 4400

Configurație sistem de operare

Ambele sisteme au rulat Windows 10 Pro 1511  (build 10586.11), fără programe sau aplicații rulând în fundal, practic ambele device-uri fiind proaspăt reinstalate și având configurațiile implicite.

Configurație browsere

 • Opera 33.0.1990.115
 • Firefox 42
 • Google Chrome 46.0.2490.86 m
 • Microsoft Edge 25.10586.0.0
 • Internet Explorer 11.0.25 Update version 11.0.25

Cum am testat

Am început prin comparații în ce privește aspectul fizic și am testat mai apoi performanța web cu JetStream, Octane și Kraken, fiecare rulat de câte trei ori în fiecare browser, pe ambele tablete, pentru precizie, făcând media la final. Ulterior am rulat PCMark * Basic Edition, cu seturile Home 3.0 și Work 2.0, ambele teste fiind rulate de 3 ori fiecare pe fiecare dintre tablete, făcând media la final. La final, din simplă curiozitate am efectuat câte o singură rulare pe fiecare tabletă a testelor 3DMark SkyDiver și IceStorm.

Limitări și omisiuni voite

Pentru că nu dețin aparatura, software-ul, condițiile și experiența necesare pentru teste relevante ale display-ului și ale bateriei, am comentat foarte puțin despre display și despre autonomie. La partea de teste, în vreme ce seturile de teste web și PCMark pot fi considerate relevante într-o oarecare măsură, nu același lucru se poate spune despre cele cu 3DMark, pe care le-am rulat din curiozitate.

Comparație vizuală

Am așezat modelele unul peste altul și le-am răsucit pe toate lateralele. Faceți click / tap pe imaginile mari pentru a le vedea în întregime.

Diferențele notabile din start sunt:

 • grosimile diferite (8.45 mm Surface Pro 4 și 9.14 mm Surface Pro 3)
 • pozițiile diferite pentru butoanele de volum (deasupra pe Surface Pro 4 și pe laterala stângă pe Surface Pro 3)

Câteva comentarii simple despre ecran și calitatea imaginii

Experiența display-ului este foarte, foarte OK pe Surface Pro 3, dar Surface Pro 4 este și mai și la acest capitol.  Am remarcat următoarele:

 • absența butonului fizic Start de pe ecranul Surface Pro 4
 • marginile mai înguste ale ecranului la Surface Pro 4
 • claritatea, luminozitatea, contrastul și vividitatea naturală a culorilor, clar mai bune pe Surface Pro 4. Ecranul are o calitate foarte, foarte bună.

Distribuția greutății

Apucând fiecare tabletă în câte o mână, cu laturile inferioare în palme, ca pe niște mape, greutatea pare să fie la fel de bine echilibrată în ambele cazuri, nefiind diferențe sesizabile în balansarea greutății la deplasare.

Căldură, zgomot ventilator

Pe partea zgomotului de la ventilator, care este un factor important pentru mine, pot să laud foarte sincer tableta Surface Pro 4, căreia nu i-a pornit ventilatorul decât o singură dată – și atunci foarte scurt – cât a stat la mine (o zi) și a rulat teste. Implicit, nu s-a încălzit mai deloc, comparativ cu Surface Pro 3, al cărei ventilator a pornit destul de des pe durata acestor teste comparative, procesorul fiind călduț în câteva rânduri.

Diferențele dintre stilusurile digitale

Stilusul este un accesoriu foarte important care este utilizabil atât pe post de mouse și indicator, cât și pe post de instrument de schițat, desenat și de scris. Este o experiență plăcută cu care vă veți obișnui relativ repede. Înainte de imaginile comparative, vă spun pe scurt ce e nou la modelul lansat odată cu Surface Pro 4:

 • teșitură magnetică pentru fixare pe laturile laterale ale Surface Pro 4, care au ambele magneți speciali în acest sens
 • vârf cauciucat (sau siliconat), care, împreună cu tehnologia proprietară înglobată în display-ul Surface Pro 4 și noul driver, asigură o mai bună precizie și care conferă încredere instinctivă în tracking. Alunecă altfel pe ambele ecrane, comparativ cu alunecarea materialului fibros de pe modelul anterior.
 • capătul superior la noul model este cauciucat, funcționează ca radieră din prima și este practic și plăcut la atingere, comparativ cu cel din plastic la modelul anterior.
 • stilusul nou are senzor gravitațional și trece automat în standby când nu este folosit (în mișcare), ceea ce face ca bateria să poată rezista până la 18 luni.
 • greutate stilus nou – 20 grame – stilus anterior – 18 grame
 • dimensiuni stilus nou – Lungime 144 mm x diametru 9.5 mm – anterior – Lungime 135 mm și diametru 9,5 mm
 • stilusul anterior are un singur vârf – stilusul nou are 4 vârfuri interschimbabile montat implicit este cel HB, (seamănă cu creioanele clasice) – trusa Pen Tip Kit are 4 vârfuri: 2H, H, HB, B
 • stilusul nou “simte” 1024 niveluri de presiune, cel anterior doar 256. Discut mai jos despre acest aspect.

Un lucru interesant de observat a fost că stilusul nou s-a cuplat prin Bluetooth la ambele tablete. Altfel spus, am trecut cu stilusul nou de pe o tabletă pe alta fără probleme. Mi se pare o mică anomalie, dar nu cred ca implică neapărat – cel puțin la prima vedere – o problemă de securitate, însă sunt conștient că îmi pot scăpa din vedere unele aspecte aici. Dacă vreți să comparați scrisul cu stilusul nou pe ambele ecrane, am pregătit două imagini cu “scrijelituri” care sper să fie edificatoare (mai mult în sensul că o imagine e mai bună decât orice descriere) privind diferențele:

Aceste diferențe de sensibilitate la presiune dintre cele două modele nu ar trebui să fie deranjante pentru majoritatea celor care intenționează să folosească stilusul pentru luarea manuală de notițe în OneNote.  Ele devin importante pentru cei care vor să devină creativi, cu grafică și schițe digitale, însă. De aceea, așa cum am spus dintotdeauna pe techtime.ro, înainte de a achiziționa unul dintre cele două modele, luați foarte bine în calcul scopul pentru care achiziționați un stilus. Dacă vreți părerea mea, acum îmi pare rău că nu am achiziționat un stilus nou când am fost la MVP Summit, pentru că experiența este mult mai bună comparativ cu modelul anterior. Așadar, dacă aveți 60 de dolari adiționali disponibili, cumpărați acest accesoriu.

O comparație între tastaturile lansate pentru Surface Pro 3 și Surface Pro 4

Și la tastaturi există diferențe semnificative. Toate sunt în favoarea modelului lansat odată cu Surface Pro 4.

Primele observații despre tastatură

 • spațierea între tastele modelului nou (spațiul este luat din marginile care erau de două ori mai late pe tastatura anterioară)
 • tastele au un material mult mai plăcut la atingere și cu o aderență mai bună comparativ cu plasticul anterior
 • cursa tastelor este puțin mai mare, fără a crește grosimea tastaturii-copertă, însă
 • în opinia mea subiectivă, chiar dacă tastatura nouă este mult mai bine realizată și nu se îndoaie la presiunea degetelor atunci când tastăm ea este mai zgomotoasă în schimb, mai ales când tastatura nu stă pe un suport solid (de exemplu pe o saltea, nu pe birou).

Haideți să continuăm lista cu diferențe, împărțite pe părțile superioare și inferioare ale tastaturilor. Surface Pro 3 vs. Surface Pro 4 - tastaturi - taste functionale Tastele funcționale din partea superioară a tastaturii anterioare erau potrivite cu Windows 8.1 și mai puțin utile pentru Windows 10 și nu puteau fi realocate prea ușor. Observăm următoarele:

 • Comanda Mute de pe tasta F3 a fost înlocuită cu Play / Pause
 • Comanda Play / Pause de pe tasta F4 a fost înlocuită de comanda Mute
 • Comanda Search de pe tasta F5 a fost înlocuită de comanda Volume Down, fără a se introduce o tastă dedicată Cortana însă, am putea observa.
 • Comanda Share de pe tasta F6 a fost înlocuită de comanda Volume Up
 • Comanda Devices de pe tasta F7 a fost înlocuită de tasta PrtScn (foarte bine venită după mine !)
 • Comanda Settings de pe tasta F8 a fost înlocuită de tasta Home
 • Schimbările pe partea de sus includ noua tastă Insert, Ins pe butonul F12, în loc de PgDn, cum era pe modelul anterior. Și aceasta este o schimbare foarte cerută de utilizatori și mă bucur că aceste dorințe au fost ascultate, pentru că și eu am dat feedback în acest sens.

Trecem la partea inferioară acum, pentru a nota următoarele: Surface Pro 3 vs. Surface Pro 4 - tastaturi - touchpad

 • touchpad-ul este dintr-o sticlă specială (nu ar trebui să se zgârie) și este cu 40% mai mare decât la modelul anterior
 • tasta Fn a fost mutată în partea stângă și este toggle (pornit / oprit), nu mai trebuie ținută apăsată pentru a activa funcțiile secundare pe tastele din partea de sus
 • locul din dreapta al tastei Fn a fost luat de tasta care activează meniul contextual (click dreapta), o altă apariție binevenită din punctul meu de vedere.

Cred că am prins aspectele care vă vor face să vreți această tastatură, fie și pentru Surface Pro 3-ul din dotare. Da, este compatibilă cu Surface Pro 3, iar asta este o veste foarte bună, nu-i așa ? În opinia mea, dacă nu aveți posibilitatea de a achiziționa imediat Surface Pro 4, ar trebui să faceți acest upgrade (129,99 USD pentru modelul fără cititor de amprente) pentru toate device-urile Surface Pro 3 din dotare. Având în vedere cele de mai sus, veți vedea că practic vă veți percepe propriul device ca pe unul complet nou, și mult mai productiv.

Testele de performanță

Teste Web

Pe partea web, performanțele principalelor browsere moderne sunt relativ apropiate în toate testele rulate:   Surface Pro 3 vs Surface Pro 4 Kraken Surface Pro 3 vs Surface Pro 4 Octane Surface Pro 3 vs Surface Pro 4 JetStream Navigarea pe Internet și consumul de conținut web, inclusiv multimedia, sunt activități de bază, fie acasă, fie la firmă. Din acest punct de vedere, ambele modele Surface (Pro 3 și Pro 4) se comportă la fel de bine.

Teste de performanță Notebook

Deși graficele următoare par a indica diferențe foarte mari de performanță, percepția mea a fost că amblele device-urile sunt în egală măsură potrivite atât pe postul de device mobil pentru productivitate cât și pe cel de computer pentru relaxare și mici task-uri uzuale pentru acasă. Următorul grafic prezintă comparația punctajelor obținute în PCMark 8, testul de utilizare pentru activități de birou (creare de documente, navigare web, editare foto, conversații video, etc.). Se vede performanța mai bună a Surface Pro 4, așa cum este de așteptat, dar nu vă lăsați păcăliți de proporțiile din grafic: Surface Pro 3 vs Surface Pro 4 utilizare la birou Următorul grafic prezintă comparația punctajelor obținute în PCMark 8, testul de utilizare pentru activități de acasă (navigare web, editare foto, conversații video, etc.). Și aici se vede performanța mai bună a Surface Pro 4: Surface Pro 3 vs Surface Pro 4 utilizare acasa

Măsurătorile 3DMark

Repet, aceste teste au fost rulate pur și simplu din curiozitate, dar nu de 3 ori, cum ar fi trebuit, ci o singură dată, așa încât ele sunt doar orientative: Surface Pro 3 vs Surface Pro 4 3DMark IceStormSurface Pro 3 vs Surface Pro 4 3DMark Sky Diver 1 Gândiți-vă la Surface Pro 3 și la Surface Pro 4 ca la cele mai productive dispozitive mobile de pe planetă, așa cum îi place lui Panos Panay să spună. Implicit și firesc, gaming-ul și performanțele 3D ale acestor device-uri nu se ridică la nivelul pretențiilor unui gamer, dar chiar și așa, el este unul decent, pe ambele modele.

Concluziile mele

În continuare vă voi prezenta concluziile mele subiective, la care am ajuns pe baza interacțiunilor repetate cu Surface Pro 4 atât pe durata vizitei mele în Statele Unite la MVP Summit, cât și în zilele acestea, pe lângă utilizarea frecventă atât la biroul de acasă cât și ca unic PC mobil a Surface Pro 3 pentru ultimul an de zile. Sper ca părerile de mai jos să vă ajute să treceți la o evaluare mai serioasă a acestor device-uri în vederea efectuării cele mai potrivite achiziții.  Pentru Microsoft zona Surface este o zonă importantă, solidă, de viitor. Dacă vă permiteți achiziționarea unui asemenea device, o puteți face cu toată încredrea. Device-ul se va dovedi o investiție foarte bună în tehnologie de calitate la nivel etalon.  Ca un prim device “serios” pentru productivitate, un Surface Pro (3 sau 4) cu CPU i5 este pragul de intrare care vă garantează rezultatele cele mai bune pentru productivitate acasă sau pe drum și chiar pentru multe task-uri care ar cere un laptop. Gândiți-vă însă bine – în funcție de ce vreți de la aceste device-uri și – în egală măsură – în funcție de prețurile acestora – la alegerea făcută. Stocarea internă mai rapidă a Surface Pro 4, CPU-ul Intel din generația a 6-a, cu performanțe sporite dar și autonomie mai bună, sunt argumente extrem de solide în favoarea acestui device, pe lângă calitatea display-ului. Mai sunt aici și alte elemente care pot cântări mult, cum ar fi autentificarea biometrică prin Windows Hello și alte caracteristici de securitate. Dacă dețineți în prezent un Surface Pro 3, pentru sarcini de birou, cât și pentru călătorii de afaceri, acesta este în continuare un device foarte bun, iar un upgrade la Surface Pro 4 este recomandabil în acest caz mai mult dacă dispuneți de ceva bani în plus sau dacă doriți neapărat să aveți tehnologia cea mai nouă. Același lucru este valabil și pentru micile task-uri de acasă. Un motiv foarte bun de upgrade sau de a achiziționa un Surface Pro 4 este acela că Microsoft a decis să ofere configurații foarte generoase și puternice (până la 16 GB de RAM și 1 TB stocare internă, procesoare Intel Core i7 din generația a 6-a, etc.), care se pot dovedi foarte utile pentru profesioniștii care au nevoie de putere de calcul și de mobilitate, cum ar fi, de exemplu, administratorii de sisteme, rețele și infrastructuri sau dezvoltatorii, iar lista ar putea continua.

Resurse

Pentru cei interesați să afle mai mult despre cele două device-uri, am pregătit aceste două link-uri:

Cosmin

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.