IT's Tech Time!

HP Spectre x360 în teste la techtime.ro – primele impresii

Am testat un laptop HP Spectre X360 (prima generație), creat de HP în colaborare strânsă cu Microsoft.

De aproximativ o lună avem în teste aici, la Windows Insider România (WIRO) un laptop HP Spectre x360 din prima generație, lansat de HP după o colaborare strânsă cu inginerii Microsoft.

Ce am testat

Prima serie HP Spectre x360 a fost lansată în martie 2015 și a fost un mare succes. A fost primul convertible de 360 de grade cu un aspect slim premium, realizat din aluminiu, cu un finisaj superior, cu porturi multiple și a avut specificații foarte bune.

Configurația de test HP Spectre x360

Laptopul primit de noi (HP Spectre x360 – 13-4100nc) în teste a avut următoarea configurație:

 • CPU: Intel Core i5-6200U
 • Grafică integrată: Intel HD Graphics 520
 • RAM: 8 GB DDR3L SDRAM (onboard)
 • Stocare: SSD M.2 – 256 GB
 • Display: FHD IPS LED-backlit touch screen cu diagonală de 33.8 cm (13.3″)  și rezoluție de 1920 x 1080px
 • Tastatură iluminată
 • Trackpad: HP Control Zone Trackpad
 • Conectivitate fără fir: bloc combo Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2×2) și Bluetooth 4.0 (compatibil Miracast)
 • Card reader: 1 multi-format SD media card reader
 • Porturi: 1 HDMI; 1 port combinat căști/microfon; 3 porturi USB 3.0 (cu funcția HP USB Boost); 1 Mini DisplayPort
 • Dimensiuni: Lățime x Adâncime x Înălțime 32.5 x 21.8 x 1.6 cm
 • Greutate: 1,45 kg
 • Baterie: 3-cell, 56 Wh Li-ion polymer
 • Cameră web: HP TrueVision Full HD WVA Webcam (pe partea cu panoul display) cu microfoane digitale duale încorporate.
 • Difuzoare: Bang & Olufsen; Dual speakers
 • Software preinstalat: în prezent se livrează cu Windows 10 Home x64, vine cu Skype preinstalat și cu un trial McAfee LiveSafe

Am avut de-a face cu prima generație HP Spectre x360

Dacă vă întrebați de ce ne oprim tocmai acum la un model din 2015, ne bucurăm să o putem face și credem este important să testăm device-uri care au setat trend-uri în evoluția laptopurilor și device-urilor cu Windows, iar HP Spectre x360 este un bun reper în acest sens.

https://www.youtube.com/watch?v=MKOfLQ1fE_0

Pe de altă parte, unul dintre secretele în a obține un preț foarte bun pentru un laptop performant este alegerea unui model de top lansat în urmă cu un an, un an și jumătate. Ne referim, desigur, la laptopuri pentru activități tip Office și web și nu la cele de gaming. Desigur, este un compromis, dar pentru unii s-ar putea să fie acceptabil, singura condiție fiind ca asemenea modele să se mai și găsească în ofertele retailerilor.

Cum mai toate device-urile de top din ultimii ani au specificații și performanțe cel puțin bune, adesea merită să ne îndreptăm atenția spre un model de top lansat în ultimele 12-18 luni și să economisim astfel o sumă serioasă, având și un dispozitiv deosebit atât ca funcționalitate, cât și ca estetică. Asta dacă – evident – avem norocul să îl mai găsim prin oferte.

Impresii de utilizare

Imediat ce a sosit și l-am despachetat, prima reacție a fost să mă întreb cum poate fi așa flexibil acest laptop, care mi se părea … atât de mic și de fragil, în  ciuda construcției din aluminiu, elegantă și solidă.

Așa că primul lucru pe care l-am făcut, încă înainte de a-l porni, a fost să îl răsucesc în toate pozițiile:

Spre surprinderea mea (în sensul bun), s-a mișcat foarte bine, iar ulterior aveam să constat că ecranul stă în poziția în care îl așezi chiar și când folosești degetele pentru a interacționa cu ceea ce ai pe ecran. Ori acest aspect – cel puțin în poziția kiosk mode, în care tastatura e baza și este cu fața în jos și ecranul flexat – cred că e important. HP Spectre x360Dacă e să îl folosiți ca tabletă, cu tastatura îndoită spre spatele capacului, veți observa la capătul exterior, opus balamalelor, o distanță între display și baza laptopului, care face dificilă prinderea lui de acea latură. Practic va trebui să țineți laptopul de oricare dintre celelalte 3 laturi pentru a evita problemele.

Ce este remarcabil la acest laptop?

La momentul lansării, HP a subliniat unul dintre atuurile sale principale, anume autonomia de 11 ore la redarea video full HD, vizat fiind modelul MacBook Air din acea perioadă, care oferea 12 ore redare video dar la ”numai” 720p. Practic, însă, relevanța unor asemenea teste este relativă, pentru că utilizările din lumea reală pot fi destul de diferite.

Pe durata testelor mele, am folosit lejer la interior laptopul timp de o zi, de dimineața până seara târziu, pentru lucrul la site și navigare pe Internet. Luminozitatea a fost reglată la 50% și am folosit Microsoft Edge cu 5-6 tab-uri deschise simultan, plus aplicația TuneIn Radio în fundal, la un volum moderat.

Pentru activități online și de productivitate simple, laptopul este silențios și rece. Nu am remarcat throttling la procesor pentru aceste activități, doar în tura de gaming cu versiunea demo Forza Horizon din Magazinul Windows am avut la un moment dat senzația că procesorul ar da înapoi.

E adevărat că atunci s-a și încălzit, dar să nu uităm că nu avem de-a face cu un device pentru gaming. Dar despre performanță vom vorbi separat în partea a doua a acestui review, unde vom prezenta rezultatele din teste, prin comparație cu Surface Pro 3. HP Spectre x360Ce am mai remarcat este calitatea tastaturii, care are butoane suficient de mari, chiar și pentru cineva cu degete nu tocmai subțiri. Cursa mecanică a tastelor a fost comodă, fiind similară cu aceea de pe Sculpt Ergonomic Keyboard, iar nivelul de zgomot este destul de mic.

Toate acestea, combinate cu dimensiunea generoasă a trackpad-ului, ne-au oferit senzația de confort în utilizare.

Aspectul elegant este completat și de designul fin al balamalelor, care se încadrează foarte bine în ansamblul construcției dispozitivului.

Acest aspect poate conta pentru acei utilizatori care doresc un design zen, prin comparație – de exemplu – cu modelele Lenovo Yoga, care au balamalele cu rotițe zimțate la vedere, cu un design industrial, techy.

Concluziile primei părți – despre design și confort în utilizare

Aici, la techtime.ro, pentru a ne câștiga atenția, dispozitivele mobile trebuie să fie convingătoare pe cât mai multe planuri. Ori HP Spectre x360 a reușit, și încă destul de bine.

Este un device confortabil, cu un design interesant și plăcut, care va întoarce multe capete acolo unde veți merge cu el.

Este ușor de tastat pe el și confortabil, iar gradul de lapability este mai bun chiar și decât cel al Surface Pro 3, greutatea fiind, evident, mult mai bine repartizată prin diferențele constructive.

Nu uitați că Type Cover de la Surface Pro 3 este foarte ușor și – implicit – stabilitatea pe genunchi are de suferit, pe când Spectre x360 are baza mai grea – pentru că înglobează și bateria – și astfel stă mai bine pe genunchi. HP Spectre x360Cu toate acestea, mai sunt și unele aspecte care cer grijă în manevrarea lui x360, cum ar fi cel despre când întoarcem ecranul și tastatura spate în spate, în modul tabletă, așa cum am arătat mai sus.

De asemenea, deși cântărește doar 1,45 kg, nu veți putea să îl țineți prea mult într-o singură mână fără a obosi.

Dar acestea sunt mici impedimente, pentru că, pe ansamblu, experiența este una plăcută.

Mi-ar fi plăcut ca HP să găsească o soluție pentru a reduce reflexiile din ecranul glossy, aspect care se pare că nu a fost rezolvat nici la generația curentă a Spectre x360.

Tot la ecran, luminozitatea este foarte bună la interior, dar pentru exterior, la lumină puternică, ar fi nevoie de și ceva mai multă strălucire. Desigur, este un echilibru necesar între strălucire și consumul de energie, pe care HP l-a luat în calcul la acest portabil.

Cosmin

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.

Lasă un răspuns

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

NEWSLETTER

Înscrie-te și primești cele mai noi articole prin email.

Abonarea a reușit! Mulțumim!