IT's Tech Time!

Totul despre edițiile Windows 10 … revisited via Redstone 4

Schimbările listei de ediții Windows 10 care vin odată cu versiunea 1803 sunt importante atât pentru partenerii OEM ai Microsoft, cât și pentru utilizatorii sistemului de operare.

Pornind de la postarea lui Mihail, Microsoft renunță la Windows 10 S în favoarea „S-Mode”, unde avem câteva noutăți importante, a venit momentul să aruncăm o privire asupra planurilor Microsoft pentru Windows 10 și Windows 10 S, planuri care ar urma să fie lansate în această primăvară. Informațiile din acest articol nu au fost confirmate de Microsoft, ele fiind publicate pentru prima dată de site-ul Thurrott.com pe baza unor documente interne ale companiei obținute pe surse.

Ce se întâmplă de fapt?

SKU-urile (edițiile) Windows 10 se modifică pentru că Microsoft vrea să se repoziționeze masiv față de concurență, în special pe zona rivalului Chromebook.

Diferențierea este importantă pentru partenerii OEM Microsoft, ea fiind făcută pe baza configurațiilor hardware ale sistemelor cu Windows 10.

Utilizatorii nu trebuie să învețe aceste SKU-uri, pentru că decizia asupra SKU-ului instalat va reveni producătorilor.

Ce este bine de știut pentru utilizatori în toată această diferențiere este că este de așteptat o scădere a prețurilor pentru device-uri de la nivelul entry până la cel Core prin reducerea prețurilor de licențiere reflectate în prețul final al echipamentului OEM cu Windows 10 preinstalat. 

Ce se întâmplă cu Windows 10 S?

Pentru cei care nu cunosc ce este Windows 10 S, aceasta a fost o versiune Windows 10 limitată la rularea de software exclusiv din Magazinul Windows. Cu alte cuvinte, programele clasice pentru desktop nu mai pot fi instalate pe această ediție.

Când a creat această ediție Windows 10, Microsoft a mers pe ideile de securitate sporită a sistemului de operare, dată de siguranța folosirii exclusive a aplicațiilor din Magazinul Windows, și pe cea a autonomiei superioare. Ambele idei au avut, mai mult sau mai puțin evident, scopul de a plasa Windows 10 S drept principal favorit față de Chrome OS de la Google.

Ei bine, această ediție, lansată în mai 2017, nu pare să fi avut succesul scontat. Unul dintre motive pare să fi fost acela că upgrade-ul la versiunea Pro a Windows 10 a fost gratuit doar pentru o perioadă limitată de timp. Un alt motiv ar fi fost confuzia utilizatorilor care cumpărau un sistem cu Windows 10 S pe care sistemul de operare arată ca Windows 10, dar pe care aplicațiile clasice nu se pot instala. Și lista poate continua.

În fine, pentru a răspunde întrebării de mai sus, Windows 10 S ca ediție de sine stătătoare dispare și devine un mod Windows la care se poate comuta din fiecare versiune. Mai precis, fiecare SKU din lista de mai sus va avea „S mode”.

Toate edițiile Windows 10 (Home, Pro și Enterprise) livrate de Microsoft partenerilor OEM spre preinstalare vor avea disponibil „modul S”.

Care sunt noile SKU-uri Windows 10?

Pentru consumatori, Windows 10 va avea 5 ediții. Brad Sams citează documentație internă Microsoft la care Thurrott.com a avut acces și are o listă detaliată a acestora:

 • Entry: pentru sisteme cu procesoare Intel Atom/Celeron/Pentium și cel mult 4GB RAM și stocare SSD cu o capacitate de cel mult 32GB și ecran cu diagonala de până la 14.1” (pentru Notebook), până în 11.6” (2in1, tablete) sau până în 17” AiO
 • Value: pentru sisteme cu procesoare Intel Atom/Celeron/Pentium și cel mult 4GB RAM și stocare SSD cu o capacitate de cel mult 64 GB  și ecran cu diagonala de până la 14.1” (EM ≤ 4GB RAM & ≤64GB SSD sau ≤ 500GB HDD)
 • Core: Nu se poate folosi pe device-uri care au specificațiile hardware pentru Core+ și/sau pentru Advanced SKU (vedeți mai jos care sunt acestea)
 • Core +: CPU-uri de top și peste 4 GB RAM (toate formatele hardware – form factors) minim 8 GB RAM și rezoluție de minim 1080p (Notebook, 2in1, AiO), peste 8 GB RAM și peste 2TB capacitate HDD sau SSD (Desktop)
 • Advanced: Intel Core i9 (orice configurație) SAU Core i7 cu cel puțin 6 nuclee (orice cantitate de RAM) SAU AMD Threadripper (orice configurație) SAU Intel Core i7 cu peste 16 GB RAM (oricâte nuclee) sau AMD FX/ Ryzen7 cu cel puțin 16 GB RAM (oricâte nuclee) SAU rezoluție de minim 4K (orice procesor, include rezoluția 4K UHD-3840)

Aceste SKU-uri ar urma să fie disponibile din 2 aprilie 2018, iar prețurile de mai jos pentru Windows 10 Advanced ar intra și ele în acțiune de la 1 mai 2018.

Care sunt prețurile pentru aceste SKU-uri Windows 10?

Prețurile sunt următoarele:

 • Entry – 25 USD
 • Value – 45 USD
 • Core – 65,45 USD
 • Core+ – 86,66 USD
 • Advanced – 101 USD

Această schemă de prețuri va permite producătorilor să își diversifice ofertele, personalizând prețurile finale și prin intermediul costului inclus al licențelor Windows 10 preinstalate.

Altfel spus, licențele au acum prețuri direct proporționale cu puterea de calcul și numărul de componente și cu funcționalitățile incluse pe sistemele livrate, prețurile fiind mult mai apropiate de gradul de utilizare reală a caracteristicilor sistemului de operare.

Simplificând foarte mult, Windows va fi foarte ieftin pe sisteme ieftine și simple, dar foarte scump pe sisteme scumpe și complexe, performante.

Toate edițiile Windows 10 (Home, Pro și Enterprise) livrate de Microsoft partenerilor OEM spre preinstalare vor avea disponibil „modul S”. Trecerea de la modul S la versiunea plină Windows 10 corespunzătoare acelui sistem se va face gratuit pentru Windows 10 Home, în timp ce la Windows 10 Pro și Enterprise ea va fi contra cost (49 USD) și se va diferenția pe criterii hardware, cum am văzut mai sus.

De reținut că „modul S” va fi disponibil doar pentru SKU-urile Core, Value, Entry și Small Tablet, dar nu va fi oferit pentru PC-urile de categoria Core+ și Workstation.

Pentru PC-urile cu Windows 10 Home destinate consumerilor, de exemplu, licențele Windows 10 vor avea diferite prețuri, ca mai sus, de la 25 la 101 dolari în funcție de hardware. Windows 10 Home va fi disponibil în următoarele variante: Windows 10 Home, Windows 10 Home Advanced și Windows 10 Home în mod S.

Pentru cei care se gândesc la Windows 10 Pro Workstation, va exista Windows 10 Pro în modul Workstation, cu prețuri pe măsură pentru licențiere, tot în funcție de hardware și vorbim despre prețuri între 144 și 244 USD.

O altă notă utilă este că Microsoft va cere partenerilor să configureze pe noile sisteme Microsoft Edge ca navigator web implicit și să preinstaleze aplicația UWP LinkedIn precum și suita Office.

În același timp, în meniul Start și pe taskbar va fi fixată de producător câte cel mult o aplicație desktop clasică (program Win32 clasic). Proporțiile între aplicațiile clasice și cele din Magazinul Windows fixate implicit în Start fiind de 25% clasice, 75% UWP. 

Ce zone ale concurenței sunt vizate de aceste transformări?

Așa cum scrie Paul Thurrott, în ce privește Windows 10, obiectivul major pentru Microsoft este accelerarea tranziției către Windows 10 ca serviciu (WaAS) prin atragerea utilizatorilor către cea mai nouă versiune majoră a sistemului de operare.

Acest lucru este realizat prin regândirea completă a Windows 10 pe o structură modulară, care va avantaja atât zona hardware de top cu utilizatorii de gaming, 3D, Windows Mixed Reality, dar mai ales zona entry level până la hardware-ul de nivel mediu, care este într-un declin continuu în ultimii ani.

 • Modern entry – competitor pentru Chromebook
 • Modern mainstream – competitor pentru Apple MacBook, iPad Pro și Chromebook
 • Modern premium – competitor pentru Apple MacBook Pro
 • Gaming și Mixed Reality – nu are un concurent în prezent, dar, potrivit Microsoft, Apple are în vedere zona aceasta
 • Always Connected PCs – un segment nou care va include atât sisteme bazate pe hardware Intel cât și pe ARM, cu autonomie și conectivitate similare cu cele ale telefoanelor inteligente
 • Dispozitive bazate pe Cortana – interesant de văzut cum evoluează concurența (sau colaborarea) cu Alexa de la Amazon.

Concluzii și idei. Ce beneficii ar fi de așteptat de la aceste modificări?

Odată cu aceste shimbări, zona hardware entry până la mainstream ar putea primi unele caracteristici hardware din zona premium, cum ar fi Windows Hello, touchpad-uri de precizie sau stilusuri digitale.

Urmările vor fi benefice atât pe piața consumer, cât și pe cea EDU, unde concurența cu Chromebook este acerbă. Eforturile Microsoft permit scăderea prețurilor device-urilor EDU până la 189 USD, dar Microsoft vrea ca device-urile, chiar dacă sunt accesibile ca preț, să aibă unele caracteristici hardware mai bune comparativ cu minimul necesar prea sărăcăcios și de calitate slabă din prezent.

Astfel este de așteptat creșterea vânzărilor de sisteme lansate pe piață de producători cu modul Windows 10 S, care vor avea și prețuri reduse prin reducerea costurilor de licențiere.

Cosmin

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.

Lasă un răspuns

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

NEWSLETTER

Înscrie-te și primești cele mai noi articole prin email.

Abonarea a reușit! Mulțumim!