IT's Tech Time!

Update-ul Windows 10 v1809 a fost retras din cauza pierderilor de date cauzate

Update-ul 1809 a adus pierderi de date personale pentru un număr destul de important de utilizatori care au făcut upgrade la această versiune.

Update-ul lansat manual de utilizatori prin Media Creation Tool, Update Assistant sau Windows Update la Windows 10 versiunea octombrie 2018 (1809) a Windows 10 a fost blocat momentan de Microsoft.

Motivul îl constituie posibilitatea de pierdere a datelor personale în cursul procesului de instalare, lucru cauzat de un bug serios care a afectat deja un anumit număr de utilizatori.

Încă de acum 5 zile, la numai câteva ore după lansarea noii versiuni Windows 10 cu ocazia evenimentului hardware din 2 octombrie, utilizatorii au început să se plângă de pierderea datelor personale, pierdere cauzată de procesul de upgrade. Într-unul dintre aceste cazuri, un utilizator a raportat distrugerea a peste 220 de GB de date personale în timpul acestui upgrade. 

Pe pagina de suport Microsoft este menționată stoparea update-urilor:

Am oprit livrarea Windows 10 October 2018 Update (versiunea 1809) pentru toți utilizatorii pentru a investiga rapoarte izolate privind pierderea parțială de fișiere cu care s-au confruntat unii utilizatori după actualizare.

Microsoft va oferi asistență pentru utilizatorii afectați

Pentru utilizatorii pe ale căror sisteme s-au înregistrat pierderi de fișiere, Microsoft oferă posibilitatea de a apela o linie de suport locală pentru a primi ajutor. Alternativ, de pe un PC funcțional cu Windows 10, utilizatorii pot apela la suportul Microsoft prin aplicația Get Help.

În afară de pierderile de fișiere, Microsoft a primit și rapoarte despre diverse alte probleme cu care s-au confruntat utilizatorii, cum ar fi artefacte ciudate la tema neagră din File Explorer, probleme cu notificările și cu Centrul de Acțiuni și lipsa conectivității Internet pentru Microsoft Edge, Magazinul Windows și alte aplicații universale, chiar dacă PC-ul avea o conexiune funcțională.

O altă problemă des semnalată a fost aceea cu driverele audio care fac parte din suita de drivere Intel pentru display. Pe foarte multe sisteme, dacă driverul Intel pentru display nu era actualizat la cea mai recentă versiune (care remediază problema), instalarea Windows 10 s-a blocat.

Este din ce în ce mai clar că Microsoft are probleme inadmisibile cu controlul calității software

IMPORTANT!

Dacă ați descărcat imaginea ISO pentru Windows 10 v1809, momentan Microsoft recomandă să NU o folosiți pentru a face upgrade, pentru a evita posibile pierderi de date!

Indiferent de numărul utilizatorilor afectați, Microsoft are (din nou!) MARI probleme cu controlul calității software, mai precis cu controlul calității Windows.

Dacă Microsoft își imaginează că participanții la programul Windows Insider pot înlocui testerii software și că telemetria de la Insideri este suficientă și relevantă pentru a lansa un produs atât de important pe piață, rezultatele arată tocmai contrariul (din nou!).

Și nu este pentru prima oară, dacă ne amintim de crash-urile de sistem (BSOD, cu ecran albastru) survenite imediat după lansarea update-ului Windows 10 din aprilie 2018 (1803).

Ce va face Microsoft mai departe?

Planul inițial a fost ca acest update să fie lansat marți, 9 octombrie 2018, în cadrul Patch Tuesday pentru luna octombrie.

După ce va rezolva elimina cauzele ștergerii de fișiere și incompatibilității de drivere, Microsoft va lansa un update cumulativ pentru PC-urile pe care versiunea-problemă este instalată, după care va relua livrarea Windows 10 1809.

Cosmin

Cosmin

Cosmin este un consultant IT independent, pasionat de gadgeturi, fan Microsoft și WordPress.

Lasă un răspuns

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.